Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μετά τις μεθοδεύσεις, αρχίζουν διαβουλεύσεις

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΡΗΚΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΠΗΡΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ • ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΡΑ ΤΟ 2014
«Φτου κι απ' την αρχή» για τα σκουπίδια στην Αττική. Υστερα από εννέα μήνες μεθοδεύσεων, που προκάλεσαν τεράστια αναταραχή αλλά δεν κατάφεραν να φέρουν τη διαχείριση των απορριμμάτων (τζίρος 1,5 δισ. ευρώ) στα χέρια των εργολάβων-επενδυτών, ξεκινά τώρα νέα διαδικασία, στα ίχνη της παλιάς αλλά μέσω της Περιφέρειας Αττικής, με διεθνή διαγωνισμό που αναμένεται να καρποφορήσει το 2014.
Μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι βιαστικές μεθοδεύσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων, η κυβέρνηση ξεκινά διαβούλευση και νέο διαγωνισμό μέσω περιφέρειας Μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι βιαστικές μεθοδεύσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων, η κυβέρνηση ξεκινά διαβούλευση και νέο διαγωνισμό μέσω περιφέρειας Σε μια εμφανή προσπάθεια να δείξει ότι αλλάζει κάπως πορεία η κυβέρνηση, ύστερα από χθεσινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός και ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Η. Λιακόπουλος, εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προκαταρκτική προκήρυξη για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία» των εγκαταστάσεων όπου θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση της Διυπουργικής υπό τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο.
Η κυβέρνηση καλεί σε διαβούλευση τους επενδυτές για να επιλέξει (με όρους ΣΔΙΤ) εκείνον που θα αναλάβει να κατασκευάσει και να διαχειριστεί τις εγκαταστάσεις όπου θα γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων για 20-25 χρόνια. Προϋπολογίζει το κόστος των έργων στα 430 εκατ. ευρώ και την ολοκλήρωσή τους το 2014 εφόσον η διαδικασία επιλογής ολοκληρωθεί το 2012. Η συνολική αξία της σύμβασης, «συμπεριλαμβανομένης της 20-25ετούς λειτουργίας εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρώ». Κοινοτική χρηματοδότηση θα καλύψει τη συμμετοχή του κράτους με 140 εκατ. ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα πρέπει να φροντίσει ο επενδυτής που θα αμείβεται με «τέλος εισόδου» για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα στέλνουν οι δήμοι για επεξεργασία χρεώνοντας αναλόγως τους δημότες. Υπενθυμίζεται ότι:
1 Τα παραπάνω έργα εντάσσονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) που έρχεται από τη δεκαετία του '90. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρους ταφής σε Φυλή, Ανω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό. Αντίστοιχα προβλέπει τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και σταθμούς μεταφόρτωσης και άλλες υποδομές. Από όλα τα παραπάνω, τόσα χρόνια μετά, λειτουργεί μόνο η χωματερή στη Φυλή-Ανω Λιόσια (που ήδη συμπληρώνει 50ετία), ενώ οι κάτοικοι και ο τοπικός δήμος δηλώνουν ότι αντέχει για ακόμη δύο χρόνια και οι ίδιοι δεν θα ανεχθούν παράταση της λειτουργίας του. Επίσης, κατασκευάζεται εν μέσω διαφόρων παρατηρήσεων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Ο ΧΥΤΑ στην Κερατέα έχει μπλοκάρει μετά και τις πολύμηνες κινητοποιήσεις και προσφυγές των κατοίκων.
2 Από τον περασμένο Δεκέμβριο, και με βασικό υποκινητή τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, έγινε προσπάθεια να «ξεμπλοκάρουν» ο ΧΥΤΑ στην Κερατέα και τα τέσσερα εργοστάσια στην Αττική. Υστερα από τέσσερις μήνες συγκρούσεων των κατοίκων με τα ΜΑΤ, τα μηχανήματα του εργολάβου έφυγαν από την Κερατέα αφού είχαν εκδοθεί και δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωναν. Στα τέλη Μαΐου, ο τοπικός Δήμος Λαυρεωτικής πρότεινε άλλο σημείο κατασκευής στη θέση Φοβόλες αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει απαντήσει σχετικά και δηλώνει ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με την Ε.Ε.
3 Για τα τέσσερα εργοστάσια, ο υπό κατάργηση σύνδεσμος των δήμων της Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) υπό τον δήμαρχο Κηφισιάς Ν. Χιωτάκη έκανε μια προσπάθεια να αναθέσει το έργο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω προγραμματικής σύμβασης. Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε τον Ιανουάριο ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε τη σύμβαση νόμιμη εντός δύο ημερών! Επειτα από προσφυγή των εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ), όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο την έκρινε παράνομη τον Μάιο. Ωστόσο, στα τέλη Ιουλίου, ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Η. Λιακόπουλος προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας αναθεώρηση της ακυρωτικής απόφασης. Τότε έμεινε αναπάντητο το ερώτημα αν ο κ. Λιακόπουλος ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Χθες, διεμηνύετο ότι η διαδικασία εκείνη αποτελεί παρελθόν...
4 Η πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες βασίστηκε στο κεντρικό επιχείρημα ότι θα χαθούν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που ισχύουν μόνο για το 2011. Ομως χθες, τουλάχιστον για το νέο διαγωνισμό δηλώθηκε ότι εξασφαλίσθηκε παράταση για το 2012... Προφανώς, το ίδιο ισχύει και για την Κερατέα καθώς, είτε γίνει νέα χωροθέτηση είτε η κυβέρνηση επιμείνει στην παλιά, τα έργα δεν αναμένεται να ξεκινήσουν συντόμως.
Ερωτήματα
Υπάρχουν πάντως ερωτήματα που συνεχίζουν να παραμένουν αναπάντητα και μπορεί να προκαλέσουν νέα εμπόδια στο μέλλον:
* Πώς αναλαμβάνει τώρα πρωτοβουλία ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός χωρίς να έχει λάβει απόφαση το Περιφερειακό του Συμβούλιο και χωρίς να έχει λάβει σάρκα και οστά το όργανο (διαβαθμιδικός σύνδεσμος) που προβλέπει ο «Καλλικράτης»; Το Συμβούλιο συνεδριάζει στις 30 Αυγούστου και το θέμα αναμένεται να τεθεί εκεί. Ο «Καλλικράτης» ορίζει ότι την αρμοδιότητα των απορριμμάτων έχει ο διαβαθμιδικός σύνδεσμος, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη συσταθεί. Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να έχουν ορίσει εκπροσώπους όλοι οι δήμοι της Αττικής. Αυτό δεν έχει συμβεί και φαίνεται πως το υπουργείο Εσωτερικών ουδόλως είχε πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση ελπίζοντας ότι θα καρποφορήσει η διαδικασία που προωθούσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση του κ.Λιακόπουλου.
* Πώς γίνεται λόγος για διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως στην Αττική όταν σήμερα παράγονται 2.150.000; Θα επιταχυνθεί τόσο γρήγορα η ανακύκλωση στην πηγή; Ή ο επενδυτής θα εντάξει στο σχεδιασμό του και την ανακύκλωση-καύση απορριμμάτων προσδοκώντας ενίσχυση των εσόδων του από τις σχετικές επιχορηγήσεις; Υπενθυμίζεται ότι γίνονται προσπάθειες λειτουργίας εργοστασίων που θα καίνε επεξεργασμένα σκουπίδια και θα επιχορηγούνται ως ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με τα τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ.
* Ποιο θα είναι τελικά το κόστος ανά τόνο που θα βαρύνει τους πολίτες για 20-25 χρόνια; Στην Αττική σήμερα δεν ξεπερνά τα 40-50 ευρώ ανά τόνο ενώ εμπειρογνώμονες, όπως ο καθηγητής Οικονομόπουλος (Πολυτεχνείο Κρήτης), έχουν πει ότι με μεθόδους όπως εκείνη της βιοξήρανσης το κόστος θα εκτοξευθεί στα 130 ευρώ.
* Πόσο δεσμευτικές θα είναι για τους επενδυτές οι άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, όπως εκείνη για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή (εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ). Για εκείνο, η μέθοδος είναι της βιοξήρανσης την οποία προωθεί ο όμιλος Μπόμπολα.
* Θα επιλέξουν οι μελλοντικοί επενδυτές μεθόδους που θεωρούνται φθηνότερες όπως η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση των υλικών και η κομποστοποίηση αλλά μικραίνουν τον κύκλο εργασιών;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...