Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μαραθώνας | Πολύτιμη βοήθεια στην μάχη των πυρκαγιών από 50 εθελοντές, αλλά...

ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗ και ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ=0

Τη βοήθεια και τη συνδρομή του Ε.Σ.Ε.Π.Α. του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών, της μεγαλύτερης εθελοντικής οργάνωσης Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, θα έχει ο Δήμος Μαραθώνος μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαφύλαξη του πλούσιου πευκοδάσους του Δήμου.
Ήδη 50μελής ομάδα του Ε.Σ.Ε.Π.Α. ειδικά εκπαιδευμένη ,αποτελούμενη από 20 εθελοντές από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία καθώς και 30 Έλληνες εθελοντές, με 10 οχήματα ειδικά εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών συμμετέχει κι αυτή, μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Σώμα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών του Δήμου, στο δύσκολο έργο της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης της περιοχής.
Στη συνεργασία του με το Ε.Σ.Ε.Π.Α. από πλευράς του ο Δήμος Μαραθώνος έχει αναλάβει τη φιλοξενία των εθελοντών σε κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα καθώς και τη διάθεση των καυσίμων για τα οχήματα.
Σε ειδική τελετή που έγινε στο χώρο της Αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου οι Αντιδήμαρχοι Μαραθώνος κ.κ. Βασίλης Μεγαγιάννης και Χρήστος Στάμος καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν για τη συνεργασία τους εθελοντές και τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Ε.Π.Α. κ. Νίκο Σαχινίδη.
Σε δήλωσή του ο κ. Νίκος Σαχινίδης μεταξύ άλλων είπε: «Βλέποντας το πολύ σοβαρό έργο που καταβάλλεται από το Δήμο Μαραθώνος στη δασοπροστασία της περιοχής, αποφασίσαμε να συνδράμουμε κι εμείς με τον τρόπο μας. Δήμοι σαν το Δήμο Μαραθώνος αποτελούν για μας ένα ιδανικό περιβάλλον για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας».
ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ
 ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ=0

Τα προβλήματα οφείλονται κυρίως στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης, που ακολουθεί η πολιτεια, ανοίγοντας την όρεξη των εμπρηστών και καταπατητών, αλλά και στη συνειδητή απογύμνωση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης από χρηματοδότηση, εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό. 

Οι δε πιστώσεις για δράσεις πυροπροστασίας δεν  γνωστοποιούνται σε σχετικά έργα αλλά οδεύουν σε άλλες εργολαβίες.

ΜΕΤΡΑ ....δασοπροστασίας 

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξεκλήρισαν τους ορεινούς όγκους της Α.Αττικής το 2009 &2011, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα ουσιαστικής πυροπροστασίας στον Βαρνάβα και τις γύρω Κοινότητες, σε βάθος χρόνου. Όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον σημαντικότερο πνεύμονα πράσινου της Ανατολικής Αττικής στο έλεος μιας μελλοντικής πυρκαγιάς.
Οι ευχές όμως δεν αρκούν. Όπως δεν αρκούν και οι περιστασιακές κινητοποιήσεις Δήμων & Κοινοτήτων και εθελοντών πολιτών σε περιόδους κρίσεων, εφ’ όσον αυτές δεν εντάσσονται στα πλαίσια ενός ενιαίου σχεδιασμού προστασίας (πρόληψης, και άμεσης πυρόσβεσης αν χρειαστεί). Απαιτείται υλικοτεχνική υποδομή και πρόγραμμα δράσης ώστε να είναι αποτελεσματική κάθε μορφή κινητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και της εθελοντικής προσφοράς των κατοίκων (όσοι από αυτούς ευαισθητοποιούνται). Είναι φυσικό ότι η ευθύνη μιας τέτοιας συντονισμένης δράσης πέφτει στις πλάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι όμοροι Δήμοι και Κοινότητες μπορούν και πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία μιας μακροχρόνιας πολιτικής προστασίας και αναβάθμισης του πράσινου..
Κάποιες σκέψεις για διάλογο, σχετικά με τα αναγκαία έργα υποδομής και την οργάνωση της πυροπροστασίας:
1. Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
2. Εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών σε κομβικά σημεία του βουνού.
3. Αποκατάσταση της λειτουργίας των δεξαμενών και του δικτύου ποτίσματος.
4. Περιοδικός καθαρισμός των δασικών δρόμων από μπάζα, απορρίμματα και εύφλεκτα υλικά.
5. Τοποθέτηση κάδων συλλογής μπάζων και άχρηστων υλικών μεγάλου όγκου στις εισόδους προς το βουνό ώστε να έχουν εναλλακτική λύση όσοι προτίθενται να «βρωμίσουν» τα βουνά.
6. Άμεσος καθαρισμός και κλείσιμο των άτυπων χωματερών που λειτουργούν . Πρόκειται για ανεξέλεγκτες και διαρκείς απειλές πυρκαγιάς στον Βαρνάβα και το Γραμματικό.
7. Ενιαίος προγραμματισμός, από τις όμορες Κοινότητες - Δήμους, για την πρόληψη και δασοπυρόσβεση κατά τους κρίσιμους μήνες (Μάης – Οκτώβρης).
8. Πρόσληψη εποχικού προσωπικού, οργάνωση συνεργείων πυροφύλαξης από το προσωπικό των Δήμων, φορείς και εθελοντές πολίτες, με βάση ένα οργανόγραμμα και συγκεκριμένο σχεδιασμό.
9. Δημιουργία παρατηρητηρίων πυροφύλαξης και δίκτυου επικοινωνίας και συντονισμού με ένα ενιαίο κέντρο επιχειρησιακής δράσης.
10. Ενημέρωση κατοίκων και φορέων των Δήμων και Κοινοτήτων για τις δράσεις προστασίας, προγράμματα ενημέρωσης σε σχολεία, οργάνωση εθελοντικών εξορμήσεων δενδροφυτεύσεων κ.ά. Τα λέμε και τα γράφουμε αλλά ποιος μας ακούει?

Σχετικά:


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...