Ελάφια και δάσος, τα θύματα
Τα εντόσθια ενός ζώου, που πιθανολογείται να είναι ελαφιού, φέρνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα που απειλούν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας: λαθροθήρες, άγριες αγέλες αδέσποτων σκύλων, αύξηση στον πληθυσμό των ελαφιών με συνέπεια την καταστροφή των αναδασώσεων...
Με αφορμή την εικόνα που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Σπύρου Τσακίρη της «Ε» το περασμένο Σάββατο, στο Παλαιοχώρι της Πάρνηθας, στην οποία απαθανατίζονται τα εντόσθια ενός ζώου δίπλα σε σχεδόν νωπό αίμα και ο σπαραγμός παρακείμενων ελαφιών μαρτυρούν τα όσα δραματικά συμβαίνουν και τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις.
Αν και διατυπώνονται επιφυλάξεις από τους αρμόδιους φορείς για το αν πρόκειται για σκοτωμένο ελάφι ή περιστατικό λαθροθηρίας, ένα είναι σίγουρο: ότι οι απειλές που δέχεται ο δρυμός και τα ελάφια είναι ποικίλες.
700
Κι αυτό γιατί, πρώτον, ο πληθυσμός των ελαφιών έχει αυξηθεί σημαντικά (αριθμούν σήμερα τα 700), γεγονός που προκαλεί συνέπειες τόσο στις αναδασώσεις, ιδίως στη μαύρη πεύκη, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας Κωνσταντίνος Δημόπουλος, όσο και στη ζωή των κατοίκων, αφού στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή φτάνουν μέχρι και τις αυλές των σπιτιών -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- και δεύτερον γιατί στην Πάρνηθα έχουν εγκαταλειφθεί δεκάδες σκύλοι, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε απειλή όχι μόνο για τα ελάφια, αλλά ακόμη και για τους επισκέπτες του βουνού.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, έχουν καταγραφεί 16 απώλειες ελαφιών, μία εξ αυτών από λαθροθηρία, καθώς το ζώο έφερε θανάσιμα τραύματα από σφαίρες. Για τις υπόλοιπες εκτιμάται ότι πρόκειται για επιθέσεις σκύλων στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή και να επιβιώσουν.
Χρειάζεται διαχείριση
«Το μείζον θέμα είναι ότι ο χώρος δεν επαρκεί για τα ελάφια και συνάμα το γεγονός ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση για τα αδέσποτα», επισημαίνει ο δασάρχης Πάρνηθας Γιάννης Ζιάζιαρης, ο οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει θήρα στον πυρήνα του δρυμού. Οσον αφορά τον αυξανόμενο πληθυσμό προσθέτει ότι «χρειάζεται διαχείριση και εξετάζονται τρόποι».
Για τα αδέσποτα όμως τη λύση, επισημαίνει, πρέπει να τη δώσουν οι αρμόδιοι δήμοι και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με τις φιλοζωικές. «Τα ελάφια» καταλήγει ο ίδιος «είναι άγρια ζώα και δεν χρειάζεται να γίνουν οικόσιτα. Πρέπει να ζήσουν στη φύση και να ανταγωνιστούν τους εχθρούς και τον άνθρωπο».
«Τόσα χρόνια μετά τη φωτιά και για το θέμα των ελαφιών δεν υπάρχει κάποια διαχείριση του πληθυσμού τους και των απειλών τους» επισημαίνει η συντονίστρια δράσεων του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας ζωής-ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή.
Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα του πληθυσμού των ελαφιών, είναι η μεταφορά κάποιων σε άλλους βιότοπους που να συνάδουν με αυτόν της Πάρνηθας και η δημιουργία φυσικών διαδρόμων σε γειτονικές περιοχές, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Φορέα Κ. Δημόπουλος.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...