Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Πράσινη Πρόταση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Κρήτη 

crete-NLτου Φίλιππου Κυρκίτσου, Προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
Με την Πράσινη Πρόταση για πρώτη φορά κατατίθεται ένας ολοκληρωμένος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων εμπεριέχοντας όλες τις προτάσεις,, που βασίζονται στο τρίπτυχο «Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση». Η Πράσινη Πρόταση παρουσιάσθηκε σε ανοικτή εκδήλωση στην Κρήτη το Δεκέμβριο του 2011, καθώς και στην Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης, στα πλαίσια της διερεύνησης για επιλογή της πλέον ρεαλιστικής, συμφέρουσας και κοινωνικά αποδεκτής πρότασης για την οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην περιφέρεια Κρήτης. Ακολούθως, παρουσιάζονται βασικά σημεία της Πράσινης Πρότασης.
Διαβάστε περισσότερα...

Κομποστοποίηση vs θερμική επεξεργασία 14-2

Η σύγκριση σημείο προς σημείο των τεχνολογιών της κομποστοποίησης με τη θερμική επεξεργασία είναι σαφώς υπέρ της πρώτης. Στον πίνακα που ακολουθεί κωδικοποιείται αυτή η σύγκριση των δύο βασικών τεχνολογιών τελικής διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων. Αυτές οι δύο τεχνολογίες αποτελούν το δυσκολότερο κλάσμα στη διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα το σημείο αντιπαράθεσης από τη μία πλευρά του οικολογικού χώρου και του μεγαλύτερου μέρους της αυτοδιοίκησης και από την άλλη πλευρά των υποστηρικτών της θερμικής επεξεργασίας.
Όποιος καλόπιστος παρατηρητής, που δεν έχει καμία επαγγελματική σχέση και συμφέρον με τη διαχείριση των απορριμμάτων, μελετήσει τη σύγκριση της κομποστοποίησης με τη θερμική επεξεργασία, εκτιμάται ότι θα επέλεγε σαφώς την κομποστοποίηση για τα 14 πλεονεκτήματά της σε σχέση με τη θερμική επεξεργασία. Όσον αφορά στα δύο μειονεκτήματα της κομποστοποίησης, αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά και για το λόγο αυτό αναλύονται παρακάτω για να αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν τους λόγους της μη επιλογής της κομποστοποίησης έναντι της θερμικής επεξεργασίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Η οικονομική κρίση μειώνει τα παραγόμενα απορρίμματα

Μπορεί η οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε ως χώρα να επηρεάζει και θέματα όπως τα απορρίμματά μας ή τον προγραμματισμό έργων; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Η παραγωγή απορριμμάτων συνδέεται με την οικονομική κατάστασή μας και από τις αξίες που επικρατούν κάθε εποχή. Η μείωση των απορριμμάτων μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων ή και μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Οικολογική Εταρεία Ανακύκλωσης δείχνουν λοιπόν ότι αλλάζουν σημαντικά τα σκουπίδια μας στην Ελλάδα, ως προς τις ποσότητες και τη σύστασή τους εξαιτίας της κρίσης. Τα νέα δεδομένο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό προγραμμάτων και έργων διαχείρισης απορριμμάτων.
Διαβάστε περισσότερα...

Αναθεώρηση της Οδηγίας για τα ΑΗΗΕ - Η απάντηση της ΟΕΑ

14/10/2011
H απάντηση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης σχετικά με τη ψήφο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ε.Κ. (ENVI Committee) για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)
Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ως μέλος του RREUSE, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί Ευρωπαϊκές κοινωνικές επιχειρήσεις και δίκτυα, οι κύριες δραστηριότητες των οποίων είναι η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, καλωσορίζει τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ε.Κ. για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα ΑΗΗΕ.
Περισσότερα...

Γνωμοδότηση ΡΑΕ για τις ΑΠΕ

Στις 17 Ιουνίου η ΡΑΕ εξέδωσε τη γνωμοδότησή της προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ σχετικά με την έκδοση του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.[1]. Χωρίς να παρατίθεται κάποιο νομικό έρεισμα, η γνωμοδότηση αποφαίνεται ότι τα σχόλια όλων των ενδιαφερομένων στη διαβούλευση περί μη νόμιμης πρόβλεψης για περιεκτικότητα βιολογικών αποβλήτων στη βιομάζα, είναι σωστά. Δηλαδή, με άλλα λόγια, η ΑΠΕ «Βιομάζα» είναι παράνομο σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό νόμο(?) να αποτελείται από 97% τουλάχιστον βιο-απόβλητα. Έτσι, η ΡΑΕ προτείνει να έχει τουλάχιστον 65% σύσταση από βιο-απόβλητα. Το υπόλοιπο 35% μπορεί να είναι ανανεώσιμα(???) υλικά όπως πλαστικά, μικρές μπαταρίες, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα κλπ. Τελικά, ο ρόλος της ΡΑΕ είναι να κάνει μια επιστημονική προσέγγιση και βάσει αυτής να γνωμοδοτήσει ή να λάβει υπόψη της τα σχόλια μιας ιστοσελίδας στην οποία έγραψαν όσοι φανερά έχουν συμφέρον από μια τέτοια αλλαγή στο ορισμό της λέξης «βιομάζα»;
Περισσότερα...
Περισσότερα Άρθρα...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...