Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Δοκιμή και αποτελέσματα σόμπα Pellets

Με την τιμή του πετρελαίου να έχει φτάσει στα ύψη (πόσο κλισέ!!!), αποφασίσαμε να βάλουμε στο σπίτι σόμπα Pellets. Επειδή πριν να βάλουμε δεν βρήκαμε κανέναν που να το έχει δοκιμάσει, παρά μόνο τις διαφημίσεις των εμπόρων, είπα να κάνω αυτό το post, μπας και διαφωτίσω κανέναν που το ψάχνει. Δεν πρόκειται για διαφημιστικό κείμενο, ούτε για επιστημονική ανάλυση. Απλά καταθέτω την εμπειρία μου.
Τι είναι το Pellets;
Φανταστείτε πολύ μικρά κομματάκια συμπιεσμένου ξύλου, σαν κοντόχοντρα σπίρτα σε μέγεθος. Είναι πιο αποδοτικά από το ατόφιο ξύλο, τουλάχιστον η αναλογία βάρος - ζέστη στα Pellets είναι καλύτερη. Η σόμπα Pellets είναι μια σόμπα που καίει αποκλειστικά και μόνο τέτοια κομματάκια. Υπάρχουν διάφορες σόμπες στο εμπόριο, εμάς μας είπαν ότι οι Ιταλικές είναι καλές και Ιταλική πήραμε. Εκτός από την χώρα προέλευσης, υπάρχουν και κατηγορίες αναφορικά με την ισχύ της κάθε σόμπας (μικρό σπίτι-μικρή ισχύς, κτλ).
Πόσο καίει;
Η ποσότητα των Pellets που θα κάψεις είναι ανάλογη με 2 παράγοντες: Πρώτον, σε ποια ισχύ θα καίει η σόμπα (η κλίμακα είναι από το 1 ως το 5) και δεύτερον, πόσες ώρες την ημέρα θα την έχεις ανοιχτή. Εμείς, για το σπίτι μας που είναι μικρό (περίπου 40-45 m²) καίμε περίπου 15 κιλά σε 3 με 3,5 μέρες, δηλαδή κάπου 4,5 με 5 κιλά την μέρα.
Πόσο κοστίζει η σόμπα και πόσο η καύσιμη ύλη;
Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι μια καλή έρευνα αγοράς είναι επιβεβλημένη πριν την αγορά της σόμπας. Πέρα από την τιμή της σόμπας, πρέπει να προσέξετε και να διευκρινίσετε αν αυτή η τιμή περιλαμβάνει και άλλα κόστη, όπως ΦΠΑ, εργατικά-περαστικά, μεταφορικά, κτλ.
Η τιμή που βρήκαμε εμείς λοιπόν, από έμπορο και μάστορα γνωστό, για το μικρότερο (σε διαστάσεις και ισχύ) μοντέλο είναι 1500€ τελική τιμή με όλα μέσα. Από όσο έκανα έρευνα αγοράς όμως γενικά, καταλήγω ότι δύσκολα θα βρει κανείς σόμπα με κάτω από 1700€.
Τα Pellets πωλούνται σε τσουβαλάκια των 15 κιλών. Το κάθε τσουβαλάκι κοστίζει 3,5 με 4€ (τιμές που έχω βρει εγώ ως τώρα), αν και, όταν δοκιμάσαμε ένα τσουβαλάκι των 3,5€ διαπιστώσαμε ότι η ποιότητά του και η αποδοτικότητά του ήταν πολύ μικρότερη από αυτήν των Pellets των 4€. Άρα, το κόστος μας για θέρμανση ανά ημέρα βγαίνει περίπου στο 1,30€ ή 40€ τον μήνα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της:
-Πρώτον και κυριότερο, το οικονομικό!!! Ειδικά εμείς οι Βόρειοελλαδίτες, ξέρουμε τι σημαίνει το κόστος του πετρελαίου, με τα κρύα που έχουμε κάθε χειμώνα. 40€ τον μήνα για θέρμανση είναι ένα ποσό που δεν θυμάμαι πότε είχα ξανακούσει. Αν υποθέσουμε ότι μια μέση οικογένεια πληρώνει 100€ τον μήνα για θέρμανση, κερδίζεις 60€ κάθε μήνα. Σε λίγα χρόνια η απόσβεση γίνεται από μόνη της.
-Ανεξαρτησία. Την ανοίγεις όποτε θες, την κλείνεις όποτε θες, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε αρκετές οικοδομές με κεντρική θέρμανση.
-Ζέστη! Κάτι παραπάνω από ικανοποιητική θα έλεγα!
-Αποσύνδεση από την αγωνία για την τιμή του πετρελαίου. Δεν είναι και λίγο να ξέρεις ότι μπορείς να γράψεις στα π@π@ρια σου κάθε αύξηση που συνεχώς γίνεται στο πετρέλαιο. Ας πάει να ανέβει όσο θέλει :Ρ
Μειονεκτήματα:
-Πιάνει επιπλέον χώρο, περίπου ένα τετραγωνικό μέτρο.
-Πρέπει να είναι κοντά σε εξωτερικό τοίχο για να βγαίνει το μπουρί έξω.
-Πρέπει να έχεις αποθηκευτικό χώρο για τα Pellets (ή το κουράγιο κάθε τρεις και λίγο να κουβαλάς 15 κιλά στο σπίτι σου).
-Θέλει καθημερινό καθάρισμα (μια διαδικασία που δεν παίρνει πάνω από 10 λεπτά βέβαια, αλλά και πάλι).
-Δεν πιστεύω ότι κάνει δουλειά σε σπίτια με πολλούς ξεχωριστούς χώρους. Όσο κι αν το σπίτι σου είναι 80 m², ακόμη κι αν πάρεις την ανάλογης ισχύος σόμπα, αν το σπίτι σου έχει χωλ, δωμάτια και δωματιάκια, αποθηκούλες και 'γω δεν ξέρω τι άλλο, η ζέστη δεν θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα παντού. Το βλέπω και στο δικό μας σπίτι, που είναι σχετικά ενοποιημένοι οι χώροι του, ότι μια ανεπαίσθητη διαφορά την έχει το ένα δωμάτιο από το σαλόνι (με ανοιχτές τις πόρτες εννοείται). Έτσι, ή θα χρειαστείς να πάρεις δεύτερη σόμπα, ή θα πρέπει να διαλέξεις καλά το δωμάτιο που θα την βάλεις και το πού θα κοιτάει. Αυτό όμως είναι προσωπική μου άποψη που γεννάται από την λογική μου, δεν το έχω δει να συμβαίνει.
-Δίπλα/μπροστά στην σόμπα η ζέστη είναι ανυπόφορη. Αν τοποθετήσεις την σόμπα με προσανατολισμό να σε φυσάει σε μέρος που κάθεσαι συχνά (στον υπολογιστή σου για παράδειγμα) και σε απόσταση μικρότερη του 1 μέτρου, άλλαξε μέρος :)
Ιδού και μερικές φωτογραφίες, για να πάρετε μια γεύση:
Κάπως έτσι λοιπόν είναι μια σόμπα Pellets. Οι διαστάσεις της είναι περίπου 1 μέτρο ύψος, 40 εκατοστά πλάτος και άλλα τόσα βάθος. Εδώ την βλέπετε σε λειτουργία.
Αυτός είναι ο πίνακας ελέγχου της σόμπας (το φωτεινό πινακάκι δεν φαίνεται καλά λόγω του flash της μηχανής, μην ψαρώνετε). Από εδώ ρυθμίζεις την καύση (στα δεξιά, σε κλίμακα 1-5), τον ανεμιστήρα (αριστερά, σε κλίμακα 1-5), τον προγραμματισμό της σόμπας και γενικά όλες τις λειτουργίες.
Εδώ είναι το δοχείο της σόμπας που παίρνει τα Pellets. Χωράει περίπου 7 κιλά, το μισό δηλαδή τσουβαλάκι περίπου.
Και αυτό είναι το εξωτερικό μπουρί, για να βγαίνει το περιττό αέριο της καύσης.

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για το άρθρο σας. Είναι πολύ κατατοπιστικό. Απλά θα ήθελα σας χρήστης σόμπας πέλλετ να κάνω μερικές διευκρινήσεις.

    1ον Δεν παίζει ρόλο η τιμή αλλά η ποιότητα του πέλλετ. Δεν σημαίνει πάντα ότι το ακριβό είναι το καλό.

    Τα καλύτερα κατά την γνώμη μου πελλετ είναι τα αυστριακά. Και όταν λέμε αυστριακά εννοούμε αυτά που είναι made in austria όχι αυτά που είναι στην Ρουμάνια από αυστριακές εταιρίες.

    Αυτά συνήθως είναι από 100% κωνοφόρα δέντρα. Κωνοφόρα είναι το πεύκο και το έλατο.

    Τα πέλλετ απο κωνοφόρα έχουν την μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη και έτσι εγώ τα προτιμάω.

    Φέτος το χειμώνα δοκίμασα πάνω από 10 διαφορετικές μάρκες πέλλετ.

    Αυτό που έχω να πω είναι μακριά από τα Βουλγάρικα!!!!

    Όλα τα άλλα ήταν καλά και μέτρια. Αν κάποιος τώρα δεν θέλει να πληρώσει μαύρο χαβιάρι το πελλετ καλό είναι να απευθυνθεί σε ελληνικές σοβαρές επιχειρήσεις.

    Παραθέτω την λίστα με μερικές που ξέρω.
    1) Αλφα Νευροκοπι
    2) ΜΑΚΗ ΛΑΡΙΣΣΑ
    3) πελλετ Κορινθος

    Ένα άλλο επίσης που πρέπει κάποιος να έχει υπόψιν του είναι ότι το πέλλετ δεν είναι σαν το πετρέλαιο και ότι θέλει ενασχόληση. Να καθαρίζεις δηλαδή την στάχτη κλπ, πράγμα που εμένα δεν με πειράζει προσωπικά (λίγο η γυναίκα μου γκρινιάζει αλλά ξέρετε τώρα πως είναι αυτά).

    Και πάλι συγχαρητήρια για το post σας και συνεχίσετε έτσι στο πολύ ωραίο blog σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ερωτηση....τι ρευμα σε watt καταναλωνει σε αναζητηση που κανω βλεπω και 340watt να αναφερονται στα χαρακτηριστικα,οποτε εχουμε και μια κιλοβατωρα στο τριωρακι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...