Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Κάντε το crash-test με 8 διαφορετικές μορφές θέρμανσης πριν πιάσουν τα κρύα.

Την... ψυχρολουσία που προκαλούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μπορούν να αποφύγουν τα νοικοκυριά αναζητώντας εναλλακτικές μορφές για να ζεσταθούν τους χειμερινούς μήνες.
Το «Εθνος» παρουσιάζει έναν οδηγό για οκτώ πηγές θέρμανσης που μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές ανάλογα με τα οικονομικά τους. Εχουν τη δυνατότητα να...
 συγκρίνουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των λύσεων, ενώ ορισμένες από αυτές οδηγούν τα νοικοκυριά σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών.

Στη ζυγαριά... μπαίνουν το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά, το ενεργειακό τζάκι, οι σόμπες πέλετ, οι καυστήρες βιομάζας, τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας και τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από σήμερα αλλά λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οι τιμές του αναμένεται να κυμανθούν στα 1,35 με 1,40 ευρώ το λίτρο. Το κόστος είναι τεράστιο για τις οικογένειες και σε σχέση με πέρυσι είναι υψηλότερο κατά περίπου 50%. Το 2011 τέτοια εποχή οι τιμές διάθεσης του πετρελαίου ήταν στα 0,90 με 0,92 ευρώ το λίτρο. Αλλά κι όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο από πέρυσι για φέτος αναμένεται να προχωρήσουν στη χρήση των καλοριφέρ με φειδώ.

Το συγκριτικό τεστ ανάμεσα στις οκτώ μορφές θέρμανσης έγινε με βάση τις ανάγκες μιας οικογένειας που ζει σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. Οι εκτιμήσεις θέλουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν να καταναλωθούν 1.200 λίτρα πετρελαίου. Για να γίνει πιο εύκολη η σύγκριση με τη βοήθεια του μετατροπέα της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής βρήκαμε ότι η ισοδύναμη ποσότητα των λίτρων σε kWh (κιλοβατώρες) ηλεκτρικού ρεύματος είναι 12.630.

Ετσι, σύμφωνα με αυτό το σενάριο αλλά και με έρευνα αγοράς που κάναμε, προκύπτει ότι η πιο οικονομική λύση είναι τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας. Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως το ετήσιο κόστος είναι τα 400 ευρώ.

Ακολουθεί ο καυστήρας βιομάζας (με πέλετ) όπου η δαπάνη κυμαίνεται για τη χειμερινή σεζόν από 840 μέχρι 1.120 ευρώ. Στα 1.120 με 1.400 ευρώ υπολογίζονται τα έξοδα με τις σόμπες που καταναλώνουν πέλετ.


Το φυσικό αέριο
Επεται το φυσικό αέριο με 972,51 ευρώ και το ενεργειακό τζάκι που θα κοστίσει η θέρμανση 1.400 ευρώ.

Τα κλιματιστικά υπολογίζεται ότι για να ζεστάνουν μια κατοικία 100 τ.μ. θα χρειαστεί δαπάνη της τάξης των 1.454 ευρώ.

Οσοι επιλέξουν το πετρέλαιο θέρμανσης θα χρειαστούν 1.680 ευρώ, ενώ ασύμφορη λύση είναι τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, με τον λογαριασμό να εκτινάσσεται στα 2.472 ευρώ.

Βέβαια, κανείς θα πρέπει να συνυπολογίσει και το κόστος εξοπλισμού για τις προαναφερόμενες μορφές θέρμανσης. Αναμφισβήτητα είναι ανάγκη να προσμετρήσουν οι ενδιαφερόμενοι και την ποιότητα της θέρμανσης. Με απλά λόγια αν διαρκεί η ζέστη και μετά το κλείσιμο του διακόπτη.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ
Οι τέσσερις «παραδοσιακές» μορφές θέρμανσης

Οι τέσσερις πρώτες και πιο γνωστές λύσεις για θέρμανση είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά και τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα. Το κόστος και τα συν και πλην κάθε μορφής παρουσιάζονται παρακάτω:

1 Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνονται φέτος στο 1,35 με 1,40 ευρώ. Εστω ότι η τιμή είναι στο 1,40 ευρώ. Τότε η οικογένεια θα χρειαστεί για να ζεσταθεί 1.680 ευρώ. Βέβαια, η ποιότητα της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ανώτερη, ενώ οι καυστήρες έχουν μεγάλη απόδοση σε σχέση με άλλους τρόπους. Επίσης, η χρήση του θερμοστάτη μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση δαπάνης.

2 Φυσικό αέριο: Ενα από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου είναι πως η οικογένεια δεν έχει την έγνοια αν άδειασε η δεξαμενή, αν ο διανομέας έκλεψε κατά τη διάρκεια της παράδοσης κ.λπ. Είναι διαρκής η παροχή του καυσίμου. Για τις 12.630 kWh και με χρέωση στα 0,077 ευρώ ανά kWh το κόστος είναι 972,51 ευρώ. Πολύ χαμηλό κόστος θέρμανσης. Για όσους δεν είναι στο δίκτυο το κόστος για την εσωτερική εγκατάσταση κυμαίνεται σε 3.500-4.500 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα. Οπότε το κόστος ανά διαμέρισμα ανέρχεται μέχρι 300 ευρώ. Σε περίπτωση που απαιτείται και αλλαγή λέβητα, το κόστος ανέρχεται σε 6.500-7.000 ευρώ. Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής έχει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα με διευκολύνσεις πληρωμής.

Στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται, επίσης, και το γεγονός πως δεν έχουν όλες οι περιοχές της Αττικής δίκτυο.

3 Κλιματιστικά: Πρόκειται για μία από τις μέτριες λύσεις. Επίσης πολλά νοικοκυριά διαθέτουν κλιματιστικό και άρα δεν θα μπουν στη διαδικασία τού να αγοράσουν συσκευή. Οπως προαναφέρθηκε, απαιτείται κατανάλωση ρεύματος 12.360 kWh. Ωστόσο με τα κλιματιστικά ισχύει ο κανόνας πως για κάθε κιλοβατώρα που δαπανούμε θερμαινόμαστε με διπλάσια ενέργεια. Κι αυτό επειδή η απόδοσή τους είναι στο 1,7 με 2. Αρα δεν θα χρειαστούμε 12.360 κιλοβατώρες τον χειμώνα αλλά 7.270. Ετσι με 0,20 ευρώ την κιλοβατώρα θα χρειαστούμε όλο τον χειμώνα 1.454 ευρώ. Τα κλιματιστικά με inverter πετυχαίνουν ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Στα «πλην» των κλιματιστικών είναι η δαπάνη για την αγορά συσκευών, για όσους δεν έχουν, και επιπλέον η θέρμανση δεν διαρκεί.


4. Θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα): Πολύ πιο ακριβά, αφού καίνε περισσότερο. Για τις 12.360 κιλοβατώρες η χρέωση των νοικοκυριών στο τετράμηνο θα μεταπηδήσει στην υψηλότερη κλίμακα των 2.000 kWh ίσως και στη μεγαλύτερη. Συνεπώς το νοικοκυριό θα χρεωθεί με περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αρα για τη θέρμανση το κόστος θα είναι στα 2.472 ευρώ.

ΟΙ «ΑΓΝΩΣΤΟΙ» ΤΡΟΠΟΙ
Ζέστη στο σπίτι με νέα τεχνολογία

Πρόκειται για τέσσερις νέες μορφές θέρμανσης, που μέχρι τώρα η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών δεν τις γνωρίζει.

Οι σόμπες πέλετ που τοποθετούνται στα δωμάτια, ο κεντρικός καυστήρας βιομάζας -καίει επίσης πέλετ-, το ενεργειακό τζάκι και τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας.

5 Σόμπες πέλετ: Το κόστος τους κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα από 900 έως 2.000 ευρώ.

Για τη χειμερινή σεζόν χρειάζονται 4.000 με 5.000 κιλά πέλετ. Η μέση τιμή είναι στα 0,28 ευρώ το κιλό. Οπότε χρειάζονται 1.120 με 1.400 ευρώ τον χρόνο, πολύ χαμηλότερα από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Βέβαια, χρειάζονται εργασίες στο σπίτι, καθώς, για παράδειγμα, θα πρέπει να τοποθετηθεί σωλήνας για την εξαγωγή των καυσαερίων.

Επίσης απαιτείται κι ένας σχετικός χώρος για την αποθήκευση των πέλετ. Επιπλέον, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να εφοδιάζεται η σόμπα.

6 Καυστήρας βιομάζας: Εχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τη σόμπα, αν και «καίει» πέλετ. Χρειάζονται περίπου 3.000 με 4.000 κιλά τον χρόνο.

Με μέση τιμή τα 0,28 ευρώ το κιλό, το κόστος θέρμανσης κυμαίνεται από 840 μέχρι 1.120 ευρώ.

Οι δαπάνες αγοράς είναι από 2.500 έως 5.000 ευρώ και χρειάζονται αποθηκευτικός χώρος αλλά και τακτικός καθαρισμός.

7 Ενεργειακό τζάκι: Το ενεργειακό τζάκι είναι καλύτερης απόδοσης από το κλασικό τζάκι. Φτάνει στο 75% η απόδοσή του. Καταναλώνει λιγότερα ξύλα και θερμαίνει πολύ περισσότερο. Εκπέμπει μέσα από ειδικούς αεραγωγούς θερμό αέρα.

Χρειάζονται όμως μετατροπές στην κατοικία και το μέσο κόστος είναι γύρω στα 3.000 ευρώ. Σε ξύλα απαιτούνται περίπου 7.000 κιλά. Με 0,20 ευρώ το κιλό, τότε η συνολική δαπάνη είναι 1.400 ευρώ.

8 Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας: Πρόκειται για καινούργια στην ελληνική αγορά μορφή θέρμανσης. Τα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους ή στις οροφές και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπεται ακτινοβολία στα αντικείμενα και τα σώματα.

Αυτή είναι και η διαφορά με τις άλλες μορφές θέρμανσης. Το κόστος ανά πάνελ ανάλογα με τα watt που καταναλώνει κυμαίνεται από 300 έως και πάνω από 500 ευρώ.

Οι εταιρείες διαφημίζουν θέρμανση με 400 ευρώ τον χρόνο. Πρέπει όμως αυτά να είναι τοποθετημένα ώστε να βλέπουν αντικείμενα, καθώς αυτά θερμαίνουν και όχι τόσο τον αέρα.

ΥΠΕΡΥΘΡΗ
Ζεσταίνει το σώμα

Στα πλεονεκτήματα της υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι πως ζεσταίνει το σώμα, διατηρεί τους μυς σε φόρμα, βοηθά στην αποβολή των τοξινών, ενώ απαλλάσσει τους τοίχους και τον χώρο από υγρασία, υδρατμούς και μικρόβια. Η υπέρυθρη ακτινοβολία χρησιμοποιείται και στην Ιατρική.

Το κόστος θέρμανσης
Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας: 400 ευρώ
Καυστήρας βιομάζας (με πέλετ): 840 - 1.120 ευρώ
Φυσικό αέριο: 972,51 ευρώ
Σόμπες πέλετ: 1.120 - 1.400 ευρώ
Ενεργειακό τζάκι: 1.400 ευρώ
Κλιματιστικά: 1.454 ευρώ
Πετρέλαιο θέρμανσης: 1.680 ευρώ
Ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα: 2.472 ευρώ * Το κόστος θέρμανσης κατά τη χειμερινή σεζόν για ένα νοικοκυριό που ζει σε διαμέρισμα 100 τ.μ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ


ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Στον «αέρα» η διάθεση


Στον «αέρα» είναι από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς πρατηριούχοι και διακινητές προειδοποιούν να μην πωλούν ποσότητες.

Ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσει ο νέος αυξημένος φόρος, καθώς λόγω της οικονομικής κατάστασης τα νοικοκυριά δεν μπορούν να προμηθευτούν αλλά και οι επιχειρήσεις τους λόγω της μειωμένης ζήτησης απειλούνται με κλείσιμο.

Επιπλέον, εκτιμούν πως δεν αντιμετωπίζεται το λαθρεμπόριο με την εξίσωση των φόρων και για τον λόγο αυτόν θέλουν τα συστήματα εισροών - εκροών να τοποθετηθούν όχι μόνο στα βενζινάδικα, αλλά και στα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας.

Για σήμερα, επίσης, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εκπροσώπων των βενζινοπωλών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

πηγή: ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...