Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Πράσινο για τρόφιμα, στοπ στα βιοκαύσιμα

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΣΕ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΜΕ ΦΥΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Στα κράτη-μέλη εναπόκειται να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν το ζήτημα των βιοκαυσίμων νέας γενιάς

Δεύτερη «πόρτα» τρώει μέσα σε δύο μήνες η βιομηχανία βιοκαυσίμων που λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις καλλιέργειες τροφίμων, καθώς η Επιτροπή Περιβάλλοντος, αρχικώς, και το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισαν πρόταση για στροφή σε παραγωγή βιοντίζελ νέας γενιάς με φύκη και απόβλητα.
Στα κράτη-μέλη εναπόκειται να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν το ζήτημα των βιοκαυσίμων νέας γενιάς Στην Ελλάδα οι ενεργειακές καλλιέργειες ξεπερνούν σε έκταση τα 700.000 στρέμματα με ηλίανθο κυρίως, ελαιοκράμβη και σόγια να ακολουθούν και δευτερευόντως άλλα είδη.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδοτεί με περισσότερα από 6 δισ. ευρώ ετησίως τις δραστηριότητες που αφορούν τη χρήση καλλιεργήσιμης γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς.
Το μπαλάκι πέφτει τώρα στα 28 κράτη-μέλη και τις κυβερνήσεις τους, να «υιοθετήσουν» νομοθετικά αυτή την πρόταση.
1.800.000 τόνοι
Συνολικά στην Ε.Ε. παράγονται περίπου 1.800.000 τόνοι βιοκαυσίμων (βιοντίζελ και βιοαιθανόλη). Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία προπορεύονται κατά σειρά στο βιοντίζελ, ενώ η Ισπανία είναι πρώτη στην παραγωγή βιοαιθανόλης, με δεύτερη τη Γαλλία και τρίτη τη Σουηδία (αθροιστικά πάνω από 300.000 τόνους).
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας βιοκαυσίμων διαμαρτύρονται διότι «οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σε πάγωμα-αδρανοποίηση των επενδύσεων».
Στη χώρα μας οι ενεργειακές καλλιέργειες εκτείνονται στην Κεντρική Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (70%) -με το νομό Εβρου να έχει τα πρωτεία (συνολικά) με 50%.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι «από μόνα τους τα βιοκαύσιμα δεν μπορούν να κατηγορηθούν για άνοδο στις τιμές των τροφίμων, αλλά όμως οξύνουν τη σημερινή κρίση. Ηταν εξαρχής μια κακή κίνηση να αντικατασταθούν οι σοδειές για τροφή με σοδειές για ενέργεια. Οι Ελληνες Πράσινοι με τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν ζητήσει να διαμορφωθούν "πράσινοι" κανόνες για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ώστε να μην απειλείται η ασφάλεια και η επάρκεια τροφίμων. Γι' αυτό απαιτείται μια νέα ουσιαστική μεταρρύθμιση στη γεωργία, στις ενεργειακές πολιτικές».
Η χρήση καλλιεργήσιμης γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων έχει οδηγήσει σε φτώχεια, πείνα και μετανάστευση μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού, τονίζει ο Κρίτων Αρσένης, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, προερχόμενος από την ομάδα των Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ): «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να βάλει φρένο στα καταστροφικά βιοκαύσιμα και να ενισχύσει μόνο τα βιοκαύσιμα νέας γενιάς, εφ' όσον δεν επιβαρύνουν την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια και το περιβάλλον».
Θυμίζουμε...
Να θυμίσουμε στον κ. Αρσένη ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα αλλά και η κυβέρνηση Παπανδρέου, από την οποία προήλθε, έβλεπαν μόνο θετικά στην προώθηση των ενεργειακών καλλιεργειών, παρά τις φωνές που έλεγαν ότι έτσι χωρίς μέτρο και προϋποθέσεις θα υποβαθμιστεί η παραγωγή τροφίμων και θα δεσμευθούν παραγωγικές εκτάσεις.
Ενεργειακές καλλιέργειες θεωρούνται και παραδοσιακές (στάρι, κριθάρι, αραβόσιτος κ.ά.), το τελικό προϊόν των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας βιοκαυσίμων. Τα μυαλά των γεωργών μας «φούσκωσαν» για εύκολο χρήμα από ενεργειακές καλλιέργειες, κάτι ανάλογο με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Στερνή μου γνώση, να σ' είχα πρώτα...
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...