Η Πυροσβεστική τους έλεγξε?
Ο Δήμος έκανε την απαραίτητη συντήρηση και βελτίωση του δικτύου?
Ζήσαμε εδώ στον Βαρνάβα τις πυρκαγιές του 2009 και του 2010, όπου βλέπαμε τα πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν ψάχνοντας να βρουν κρουνούς κοντά στα μέτωπα της φωτιές και δεν έβρισκαν (είτε ήταν χαλασμένοι ή κρυμμένοι μέσα στα χόρτα και στα χώματα). Οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν ελέγχθηκαν όπως θαπρεπε κάθε χρόνο, από την Π.Υ. ( έτσι τουλάχιστον προκύπτει βλέποντας μερικούς θαμμένους κρουνούς της γειτονιάς μας) και η τοπική κοινότητα Βαρνάβα που είναι αρμόδια για τη συντήρηση και βελτίωση του δικτύου εκ μέρους του Δήμου Μαραθώνα δεν έχει τίποτα γι αυτό.
Αυτό που συμπεραίνεται, με αφορμή και τις μεγάλες πυρκαγιές του 2009 & 10 σε γενικές γραμμές είναι ότι: Ο Βαρνάβας διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης, κι αυτό είναι πλεονέκτημα. Επίσης, αρκετά υδροστόμια για τη λήψη νερού από τα πυροσβεστικά οχήματα, με μια διαφορά όμως: Η πόλη δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό κρουνό πάνω από το έδαφος, ορατό σε όλους και άμεσα προσβάσιμο. Όλοι είναι υπόγειοι, καλυμμένοι από μεταλλικό καπάκι, που πολλές φορές είναι δυσδιάκριτο και κατειλημμένο από άλλα εμπόδια. Κι όταν ανοίγονται, τότε αποκαλύπτονται μια σειρά προβλημάτων όπως ότι είναι σπασμένοι, ή στραβωμένοι ή μπορεί να μην φτάνει το νερό στο στόμιο ύδρευσης.
Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος να αρχίσει σιγά- σιγά σε σταθερή βάση, κάθε χρόνο να τοποθετεί κανονικούς πυροσβεστικούς κρουνούς, ευδιάκριτους, με σήμανση. Έτσι οι δημότες θα γνωρίζουν πού βρίσκονται, θα τους βλέπουν εύκολα και θα αποτρέπονται, να τοποθετούν εμπόδια πάνω τους ή να σταθμεύουν κ.λπ. Οι πυροσβεστικοί κρουνοί, συνήθως κόκκινου χρώματος, είναι ευδιάκριτοι σε όλες τις πόλεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ κ.λπ. και οι οδηγοί δεν σταθμεύουν δίπλα τους.
Έτσι στον Βαρνάβα δεν γνωρίζει κανείς πού είναι ο κρουνός, ούτε μπορεί να τον αντιληφθεί στο πεζοδρόμιο ή στην άσφαλτο, όπου υπάρχουν διάφορα μεταλλικά καπάκια. Οι πυροσβέστες από χρόνια θέτουν κάθε φορά το πρόβλημα των ορατών πυροσβεστικών κρουνών, που εκτός των άλλων είναι πολύ ποιο γρήγορα προσβάσιμοι από τα πυροσβεστικά και με ένα κλειδί, χωρίς άλλη διαδικασία, τροφοδοτούν πιο γρήγορα με νερό το όχημα. Για πρακτικότερη λύση οι πυροσβέστες προτείνουν να υπάρχει σταθερή παρουσία υπαλλήλου της Υδρευσης στους ελέγχους, ώστε στα πορίσματα να υπάρχει άμεση γνώση του τι ακριβώς προτείνεται.
Πάντως, η αρχή για την τοποθέτηση κρουνών σίγουρα θα πρέπει να γίνει από τον κεντρικό τομέα του Βαρνάβα (πεζόδρομοι κ.λπ.) και να επεκταθεί σιγά- σιγά, ώστε να μην αποτελεί οικονομικό πρόβλημα για το Δήμο. Κάποτε όμως θα ολοκληρωθεί και η πόλη θα είναι πιο ασφαλής. Ειδικά στο κέντρο, όπου ακόμα και η απλή μετακίνηση πυροσβεστικού οχήματος είναι δύσκολη υπόθεση, πολύ περισσότερο όταν χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία νερού από μακρινά σημεία.
Η τοποθέτηση κρουνών για χρόνια αποτελεί και ένα από τα ζητήματα που θέτουν οι συνδικαλιστές πυροσβέστες, μέσω της ένωσης υπαλλήλων πυροσβεστικού σώματος, γιατί πρώτοι γνωρίζουν τη χρησιμότητά τους, στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Η υποχρέωση των Δήμων για πυροσβεστικούς κρουνούς προβλέπεται από το ν. 1590/86, όπου στο άρθρο 8α αναφέρονται τα εξής:
«Οι φορείς δικτύων ύδρευσης πόλεων, οικισμών, και λοιπών περιοχών, υποχρεούνται να τοποθετούν πυροσβεστικά υδροστόμια με δαπάνες τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικείας πυροσβεστικής υπηρεσίας και να διαθέτουν δωρεάν νερό για τις ανάγκες πυρόσβεσης και την πραγματοποίηση πυροσβεστικών ασκήσεων. Για το σκοπό αυτό εγγράφουν υποχρεωτικά στον ετήσιο προϋπολογισμό εξόδων τους τις απαραίτητες πιστώσεις».
Περιμένουμε λοιπόν από την υπεύθυνη για τον τομέα Αντιδήμαρχο του Δήμου Μαραθώνα να λάβει υπόψη τις παραπάνω παρατηρήσεις και να πράξη ανάλογα το συντομότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...