Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις επιχειρεί να δημιουργήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε δύο νέες ρυθμίσεις, που θεωρούνται «κλειδιά», για να προχωρήσουν επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, σε εκτάσεις άνω των 3.000 στρεμμάτων. Εγχώριοι και ξένοι επενδυτές έχουν απευθυνθεί στην κυβέρνηση.
Και περιμένουν το πράσινο φως, για να δημιουργήσουν νέες τουριστικές μονάδες, που θα συνδυάζουν οικολογικό τουρισμό με αθλητισμό, σκι, ιππασία κ.λπ., κυρίως σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας.
Οι νέες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στον νόμο για τις οικοδομικές άδειες, και έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, αφορούν:
● Η πρώτη, στη δυνατότητα ιδιωτών, να αμφισβητήσουν το τεκμήριο του Δημοσίου σε βραχώδεις εκτάσεις.
● Και η δεύτερη, στην αυξημένη δυνατότητα επέμβασης σε δάση ή δασικές εκτάσεις, για αθλητικές και τουριστικές χρήσεις.
Ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για γενικές ρυθμίσεις, που καλύπτουν δημόσιες και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις.
Ταυτοχρόνως, σημείωσε ότι δίνεται ώθηση σε μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες, που βρίσκονται προ των θυρών. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο, που θα προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των δασικών συνεταιρισμών. Πρόκειται για συνεταιρισμούς εργασίας ειδικού σκοπού, που δραστηριοποιούνται σε δασικές εργασίες, κυρίως υλοτομικές, σε δημόσια δάση, των οποίων τους παραχωρείται ακόμη και η εκμετάλλευση, καθώς και στα ιδιωτικά, την επιτήρηση των οποίων έχει το κράτος.
Παραχωρήσεις σε ιδιώτες Στο νομοσχέδιο θα προβλεφθεί η δυνατότητα παραχώρησης δασικών εκτάσεων σε ιδιωτικές εταιρείες, έναντι τιμήματος, για την εκμετάλλευση δασικών υπολειμμάτων, μετά την υλοτόμηση για την παραγωγή βιομάζας (pellets). Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ, με την οποία επιτρέπεται η χρήση βιομάζας στις κεντρικές θερμάνσεις των κατοικιών, δημιουργεί μία νέα αγορά παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας. Στο μεταξύ, εξελίσσεται σε μάστιγα η λαθραία υλοτόμηση κυρίως περιαστικών δασών, με στόχο τη θέρμανση των νοικοκυριών, λόγω του υψηλού κόστους του πετρελαίου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει σημάνει συναγερμό στην αστυνομία και στις δασικές υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ειδικότερα, με τις δύο νέες δασικές ρυθμίσεις, που θέτει σε ισχύ το ΥΠΕΚΑ:
1. Αντιμετωπίζονται χρόνια ιδιοκτησιακά προβλήματα, με τη νομοθετική ρύθμιση που τροποποιεί τη διάταξη σχετικά με το τεκμήριο του Δημοσίου στις βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Μέχρι τώρα ίσχυε το τεκμήριο ιδιοκτησίας για ιδιώτες μόνο σε δασικές εκτάσεις.
Εξαιρούνταν βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακόμη κι αν υπήρχαν ισχυροί τίτλοι ιδιοκτησίας. Παράλληλα, τα δικαιώματα κυριότητας του Δημοσίου επί χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων δεν χάνονται.
2. Για τη δόμηση και αξιοποίηση δασικών εκτάσεων και δασών για αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι: υπάρχει δυνατότητα να ανεγερθούν κτιριακές εγκαταστάσεις, με συντελεστή δόμησης 1, σε έκταση που αναλογεί σε ποσοστό 10% της συνολικής επιφάνειας του δάσους ή της δασικής έκτασης.
Ταυτοχρόνως, προβλέπεται η δυνατότητα συνολικής επέμβασης σε δάσος ή δασική έκταση, σε ποσοστό 20% επί του συνόλου, με σκοπό την κατασκευή συνοδών σε τουριστικές υποδομές αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως, για παράδειγμα, γήπεδα διαφόρων αθλημάτων κ.ά. Για να εγκριθούν τέτοια σχέδια, τίθενται δύο προϋποθέσεις: τα δάση και οι δασικές εκτάσεις να καλύπτονται από βλάστηση αειφύλλων πλατυφύλλων, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, προκειμένου η πρόσθετη επέμβαση να περιορίζεται σε θαμνώδεις εκτάσεις. Και η συνολική, προς αξιοποίηση, έκταση να είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων. Οι δύο προϋποθέσεις προβλέπονται, προκειμένου, όπως σημειώνει το Υπουργείο, η δυνατότητα δόμησης και αξιοποίησης να αφορά μόνο πολύ μεγάλες εκτάσεις, και, επομένως, μεγάλα επενδυτικά σχέδια, με σημαντική προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.
Κυρώθηκαν οι τρεις πρώτοι δασικοί χάρτες από καταβολής ελληνικού κράτους!
ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ τριών δασικών χαρτών, στις περιοχές Άνθειας Έβρου, Ξηριάς Καβάλας και Λεχαινών Ηλείας για πρώτη φορά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι προχωρούν οι διαδικασίες, σε 382 περιοχές της χώρας, για την κατάρτιση νέων και την επικαιροποίηση παλαιών δασικών χαρτών, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία κύρωσής τους, και η χώρα να αποκτήσει δασολόγιο.
Ειδικότερα, για την Αττική αναφέρθηκε ότι είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση δασικών χαρτών σε συνολικά 49 καποδιστριακούς ΟΤΑ. Με την κύρωση αυτών των χαρτών, όπως υπολογίζεται, τα επόμενα δύο χρόνια, η πολιτεία θα είναι έτοιμη να προσδιορίσει εάν και ποιες από τις εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άνω των 200.000 στρεμμάτων της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, που προτείνουν οι δήμοι, θα μπορούν να ενταχθούν σε σχέδια πόλης.
Οι δασικοί χάρτες θα καθορίσουν ποιες είναι οι δασικές προστατευόμενες περιοχές και ποιες εκτάσεις μπορούν να πολεοδομηθούν.
Επίσης, με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, θα προκύψει για τις εκτάσεις, στις οποίες έχουν ήδη διαμορφωθεί οικιστικά τετελεσμένα, εάν υπάρχουν δεδομένα και αποφάσεις της πολιτείας, που να επιβεβαιώνουν την οικιστική τους χρήση. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι, στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των περιοχών, που, ενώ είναι απολύτως δομημένες, εξακολουθούμε να φαντασιωνόμαστε ότι είναι δάση.
Πρόσθεσε ότι δέχεται συνεχώς επισκέψεις δημάρχων, κυρίως της Αττικής, για να προχωρήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές τους. Κάτι που θα γίνει μετά την κύρωση των δασικών χαρτών. Οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Αττικής για Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα δέχτηκαν 3.000 ενστάσεις! Οι οποίες εκδικάζονται, και οι χάρτες αυτοί θα κυρωθούν στις αρχές του νέου χρόνου.Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...