Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης www.ecorec.gr



Σε αυτό το τεύχος:
Κομποστοποίηση: πρωτοποριακό πρόγραμμα στη Λάρισα
 Πρόγραμμα για τη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων ξεκίνησε στη Λάρισα, στο πλαίσιο πειραματικής προσπάθειας, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλων του Πηνειού».
Ειδικότερα, παραδόθηκαν 50 οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης σε αντίστοιχα νοικοκυριά, τα οποία για τους επόμενους μήνες θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιολογηθούν με την ολοκλήρωση του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 17 Μαΐου έως τις 9 Αυγούστου διεξήγαγε ανοιχτή διαβούλευση για τον καλύτερο τρόπο περιορισμού της χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς αντικειμένων. Ρώτησε αν θα ήταν αποτελεσματική η χρέωση και η φορολόγηση ή αν θα ήταν προτιμότερες άλλες επιλογές, όπως η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σε ενωσιακό επίπεδο. Ζητήθηκαν επίσης γνώμες σχετικά με την καλύτερη προβολή των βιοαποδομήσιμων προϊόντων συσκευασίας και με αυστηρότερες απαιτήσεις βιοαποδομησιμότητας για τις συσκευασίες.

Του Φίλιππου Κυρκίτσου, Πρόεδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
Η σύγκριση σημείο προς σημείο των τεχνολογιών της κομποστοποίησης με τη θερμική επεξεργασία είναι σαφώς υπέρ της πρώτης. Στον πίνακα που ακολουθεί κωδικοποιείται αυτή η σύγκριση των δύο βασικών τεχνολογιών τελικής διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων. Αυτές οι δύο τεχνολογίες αποτελούν το δυσκολότερο κλάσμα στη διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα το σημείο αντιπαράθεσης από τη μία πλευρά του οικολογικού χώρου και του μεγαλύτερου μέρους της αυτοδιοίκησης και από την άλλη πλευρά των υποστηρικτών της θερμικής επεξεργασίας.
Όποιος καλόπιστος παρατηρητής, που δεν έχει καμία επαγγελματική σχέση και συμφέρον με τη διαχείριση των απορριμμάτων, μελετήσει τη σύγκριση της κομποστοποίησης με τη θερμική επεξεργασία, εκτιμάται ότι θα επέλεγε σαφώς την κομποστοποίηση για τα 14 πλεονεκτήματά της σε σχέση με τη θερμική επεξεργασία. Όσον αφορά στα δύο μειονεκτήματα της κομποστοποίησης, αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά και για το λόγο αυτό αναλύονται παρακάτω για να αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν τους λόγους της μη επιλογής της κομποστοποίησης έναντι της θερμικής επεξεργασίας.

Οικιακή Κομποστοποίηση
Μειώνουμε τα σκουπίδια μας παράγοντας χρήσιμο λίπασμα
Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση και το κομπόστ;
Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.α.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει την χρήση ειδικών κάδων – κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα – κομπόστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του κ.α. Το κομπόστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στη βιομηχανία των βιοπλαστικών έχουν φθάσει στο σημείο να παράγουν σακούλες με πρώτη ύλη αναγνωρίσιμη από τη φύση και βιοδιασπώμενη από μικροοργανισμούς, όπως είναι το καλαμπόκι ή η πατάτα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των οργανικών, όπου πολλές φορές τα οργανικά υλικά τοποθετιόντουσαν σε κλασσικές πλαστικές σακούλες και φυσικά έπρεπε μετά να διαχωριστούν από το παραγόμενο κομπόστ με αύξηση του κόστους διαχείρισης και με υπαρκτό τον κίνδυνο να περάσει πλαστικό πολυμερές μέσα στο κομπόστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...