Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης www.ecorec.gr
Compost Newsletter #2 - Σεπτέμβριος/Νοέμβριος 2011
Σε αυτό το τεύχος:
Πρόταση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων κομποστοποίησης
Η Κομποστοποίηση χρειάζεται περισσότερη αναγνώριση από το Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης (ΜΚΑ)
Κομποστοποίηση: πρωτοποριακό πρόγραμμα στη Λάρισα
Πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης στο Δήμο Τήνου
Πλαστικές σακούλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΥΠΕΚΑ: 30 εκατ. ευρώ για έργα επαναχρησιμοποίησης λυμάτων
Κομποστοποίηση vs θερμική επεξεργασία 14-2
Οικιακή Κομποστοποίηση
Φυσικά κομποστοποιήσιμες σακούλες
Πρόταση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων κομποστοποίησης
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2011
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης (ΣΕΚ) παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις της κομποστοποίησης διεθνώς. Πουθενά στον κόσμο και πολύ περισσότερο στις χώρες της Ε.Ε. δεν υπάγονται τα έργα κομποστοποίησης από βιομάζα σε ανάλογη κατηγορία της Α2 για τη περιβαλλοντική αδειοδότηση και μάλιστα άνευ ποσοτικών περιορισμών.
Δεν είναι δυνατό να ισχύει για την κομποστοποίηση π.χ. των κλαδεμάτων ή των κτηνοτροφικών αποβλήτων ή των αποβλήτων των οινοποιείων ή των γεωργικών υπολειμμάτων (καλαμποκιές, βαμβακιές κ.λπ.). Θα ήταν σοβαρό αντικίνητρο για την υιοθέτηση της κομποστοποίησης ως μεθόδου διαχείρισης, που σημειωτέον είναι η πλέον φιλική περιβαλλοντικά και η πλέον οικονομική ταυτόχρονα.
Διαβάστε περισσότερα...
Η Κομποστοποίηση χρειάζεται περισσότερη αναγνώριση από το Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης (ΜΚΑ)
Μία νέα μελέτη δείχνει ότι τα προγράμματα κομποστοποίησης μπορούν να μειώσουν περισσότερο τα θερμοκηπιακά αέρια και να συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη περισσότερο απ’ ότι τα προγράμματα αξιοποίησης του βιοαερίου από ΧΥΤΑ. Παρ’ όλα αυτά μόνο το 1,8 % των προγραμμάτων του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης (ΜΚΑ) των Ηνωμένων Εθνών σχετίζονται με την κομποστοποίηση, ενώ τα προγράμματα για αξιοποίηση βιοαερίου είναι το 6,6%.
Ο ΜΚΑ επιτρέπει στις ανεπτυγμένες χώρες να πετύχουν τους στόχους μείωσης εκπομπών του Κιότο, επενδύοντας σε βιώσιμα προγράμματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Με το Πρωτόκολλο του Κιότο, που λήγει το 2012, είναι ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις και οι αδυναμίες του συστήματος για να συσταθεί μία Μετά-Κιότο συμφωνία.
Διαβάστε περισσότερα...
Κομποστοποίηση: πρωτοποριακό πρόγραμμα στη Λάρισα
Πρόγραμμα για τη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων ξεκίνησε στη Λάρισα, στο πλαίσιο πειραματικής προσπάθειας, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλων του Πηνειού».
Ειδικότερα, παραδόθηκαν 50 οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης σε αντίστοιχα νοικοκυριά, τα οποία για τους επόμενους μήνες θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιολογηθούν με την ολοκλήρωση του.
Διαβάστε περισσότερα...
Πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης στο Δήμο Τήνου
Πιλοτικό σύστημα κομποστοποίησης απορριμμάτων στον οικισμό του Πύργου υλοποιεί ο Δήμος Τήνου από τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση του έργου «Η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πιλοτικού συστήματος αναερόβιας χώνευσης για την επεξεργασία των στερεών απορριμμάτων», συνολικού προϋπολογισμού 1.437.368,00 ευρώ.
Η πρόταση υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο και έλαβε έγκριση το Μάιο του 2011. Το 50% του προϋπολογισμού είναι χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και, συγκεκριμένα, από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE + Περιβαλλοντική πολιτική.
Διαβάστε περισσότερα...
Πλαστικές σακούλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 17 Μαΐου έως τις 9 Αυγούστου διεξήγαγε ανοιχτή διαβούλευση για τον καλύτερο τρόπο περιορισμού της χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς αντικειμένων. Ρώτησε αν θα ήταν αποτελεσματική η χρέωση και η φορολόγηση ή αν θα ήταν προτιμότερες άλλες επιλογές, όπως η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σε ενωσιακό επίπεδο. Ζητήθηκαν επίσης γνώμες σχετικά με την καλύτερη προβολή των βιοαποδομήσιμων προϊόντων συσκευασίας και με αυστηρότερες απαιτήσεις βιοαποδομησιμότητας για τις συσκευασίες.
Διαβάστε περισσότερα...
ΥΠΕΚΑ: 30 εκατ. ευρώ για έργα επαναχρησιμοποίησης λυμάτων
Πρόσκληση ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) για έργα περαιτέρω επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων εκροών από βιολογικούς καθαρισμούς υπέγραψε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
Στα υπό χρηματοδότηση έργα περιλαμβάνεται το έργο επαναχρησιμοποίησης μέρους των λυμάτων της Ψυττάλειας
και διάθεσης του ανακτημένου νερού σε χρήσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων άρδευση περιαστικού και αστικού πρασίνου στη Σαλαμίνα, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στο παραλιακό μέτωπο, καθώς και σε βιομηχανικές και δημοτικές χρήσεις.
Διαβάστε περισσότερα...
Κομποστοποίηση vs θερμική επεξεργασία 14-2
Του Φίλιππου Κυρκίτσου, Πρόεδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
Η σύγκριση σημείο προς σημείο των τεχνολογιών της κομποστοποίησης με τη θερμική επεξεργασία είναι σαφώς υπέρ της πρώτης. Στον πίνακα που ακολουθεί κωδικοποιείται αυτή η σύγκριση των δύο βασικών τεχνολογιών τελικής διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων. Αυτές οι δύο τεχνολογίες αποτελούν το δυσκολότερο κλάσμα στη διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα το σημείο αντιπαράθεσης από τη μία πλευρά του οικολογικού χώρου και του μεγαλύτερου μέρους της αυτοδιοίκησης και από την άλλη πλευρά των υποστηρικτών της θερμικής επεξεργασίας.
Όποιος καλόπιστος παρατηρητής, που δεν έχει καμία επαγγελματική σχέση και συμφέρον με τη διαχείριση των απορριμμάτων, μελετήσει τη σύγκριση της κομποστοποίησης με τη θερμική επεξεργασία, εκτιμάται ότι θα επέλεγε σαφώς την κομποστοποίηση για τα 14 πλεονεκτήματά της σε σχέση με τη θερμική επεξεργασία. Όσον αφορά στα δύο μειονεκτήματα της κομποστοποίησης, αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά και για το λόγο αυτό αναλύονται παρακάτω για να αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν τους λόγους της μη επιλογής της κομποστοποίησης έναντι της θερμικής επεξεργασίας.
Διαβάστε περισσότερα...
Οικιακή Κομποστοποίηση
Μειώνουμε τα σκουπίδια μας παράγοντας χρήσιμο λίπασμα
Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση και το κομπόστ;
Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.α.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει την χρήση ειδικών κάδων – κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα – κομπόστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του κ.α. Το κομπόστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.
Διαβάστε περισσότερα...
Φυσικά κομποστοποιήσιμες σακούλες
Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στη βιομηχανία των βιοπλαστικών έχουν φθάσει στο σημείο να παράγουν σακούλες με πρώτη ύλη αναγνωρίσιμη από τη φύση και βιοδιασπώμενη από μικροοργανισμούς, όπως είναι το καλαμπόκι ή η πατάτα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των οργανικών, όπου πολλές φορές τα οργανικά υλικά τοποθετιόντουσαν σε κλασσικές πλαστικές σακούλες και φυσικά έπρεπε μετά να διαχωριστούν από το παραγόμενο κομπόστ με αύξηση του κόστους διαχείρισης και με υπαρκτό τον κίνδυνο να περάσει πλαστικό πολυμερές μέσα στο κομπόστ.
Διαβάστε περισσότερα...
"Οικιακή Κομποστοποίηση - Μηδενίζοντας τα Απορρίμματα"
Την Πέμπτη 15/12/11 θα συναντηθούμε στο ζεστό Καφενείο του Ευρωπαϊκού Χωριού για να μιλήσουμε για την οικιακή κομποστοποίηση αλλά και για άλλες πρακτικές, που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τα απορρίμματά μας.
http://www.med-zerowaste.eu/index_el.html
http://www.european-village.org/
www.ecorec.gr
http://www.efxini.gr/index.php
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου "ZERO WASTE" του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας "Μεσογειακός Χώρος 2007-2013". Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Διαβάστε περισσότερα...
Copyright © 2011 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
www.ecorec.gr
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Φαξ:
210 8224481
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...
Νεότερη ανάρτηση
Παλαιότερη Ανάρτηση
Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...