Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

WWF: Εγκληματικές για το περιβάλλον διατάξεις του ΥΠΕΚΑ

Εκτροπή από την κοινοτική νομοθεσία το πολυνομοσχέδιο βλέπει το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης
WWF: Εγκληματικές για το περιβάλλον διατάξεις του ΥΠΕΚΑ

Με επείγουσα επιστολή του το WWF Ελλάς ενημερώνει τους Έλληνες βουλευτές για συγκεκριμένες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και τις οποίες χαρακτηρίζει «δυνητικά εγκληματικές ».

«Πρόκειται για διατάξεις που εισάγουν ένα ευρύτατο καθεστώς εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων από την περιβαλλοντική νομοθεσία, οδηγώντας το νομικό μας πλαίσιο πολλές δεκαετίες πίσω», επισημαίνει η οργάνωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το WWF, στο άρθρο 47 το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να θεσμοθετήσει την εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων, με απλή επίκληση λόγων «σοβαρού και προφανούς κινδύνου της δημόσιας υγείας ή ασφάλειας» ή την ουσιαστική «διακύβευση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος». Ως έργα ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων, το νομοσχέδιο ορίζει εγκαταστάσεις και εργασίες απόρριψης στο φυσικό περιβάλλον, προσωρινής αποθήκευσης, ακόμα και καύσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την WWFτο νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

-Το άρθρο 50 (παρ. 9) παρέχει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε αρχαιολογικούς χώρους, όπου επιτρέπεται η δόμηση.

-Στο άρθρο 57 εισάγεται ένα ευρύτατο καθεστώς παρεκκλίσεων, που ανατρέπει βασικές όψεις του σχεδιασμού και της αδειοδότησης εγκαταστάσεων.

-Το άρθρο 53 (παρ. 4) αφορά εργασίες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και επέκτασή του. Πρόκειται για εγκατάσταση η οποία βρίσκεται εντός πυρήνα εθνικού δρυμού. Αφορά, επίσης, παραχώρηση δασικής έκτασης η οποία όπως αναφέρει η οργάνωση «ουδέποτε έγινε νόμιμα» (ακύρωση Σ.τ.Ε. 3355/1977).

Εκτροπή της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα
«Κατάφωρη εκτροπή» από τους στόχους της κοινοτικής νομοθεσίας αποτελεί σύμφωνα με τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF Ελλάς) το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Η σημαντικότερη αλλαγή, που έφερε η Οδηγία Πλαίσιο για τα απόβλητα 98/2008, είναι η υποχρέωση για χωριστή συλλογή υλικών στην πηγή, ώστε να επιτευχθεί η ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών κατά 50% έως το 2020.

Όπως καταγγέλλουν όμως οι οργανώσεις, από το άρθρο 27 του νομοσχεδίου, διαφαίνεται ότι για το ΥΠΕΚΑ δεν θα είναι υποχρεωτική η χωριστή συλλογή αλλά θα μπορούν οι στόχοι της ανακύκλωσης να επιτευχθούν σε μονάδες σύμμεικτης διαχείρισης.

«Αυτή η παράλειψη αλλάζει τελείως το νόημα και το περιεχόμενο όλης της Οδηγίας και αντί να πάμε σαν χώρα υποχρεωτικά για χωριστή συλλογή στην πηγή, του χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού μέχρι το 2015, για άλλη μια φορά απλώς «ενθαρρύνουμε» τη χωριστή συλλογή. Έτσι ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για σύμμεικτη διαχείριση αποβλήτων σε πολύ ακριβότερες μονάδες και εργοστάσια», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαιτήσουν ορθή μεταφορά των προβλέψεων της Οδηγίας 98/2008/ΕΚ για υποχρεωτική χωριστή συλλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Ακόμη καλούν τους βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αλλαγή και βελτίωση του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...