Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Απάντηση Μπιρμπίλη για τον καθορισμό των δημοτικών τελών βάσει του όγκου απορριμμάτων


Ερώτηση για τη συσχέτιση των κριτηρίων καθορισμού των δημοτικών τελών με τη διαχείριση των απορριμμάτων έθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Στην απάντησή της η κ. Μπιρμπίλη ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν εμποδίζει τους δήμους να καθορίζουν τα δημοτικά τέλη ανάλογα με το βάρος των απορριμμάτων που απορρίπτει ο κάθε δημότης, ενώ ως προς την αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ, η υπουργός επισήμανε ότι η εφαρμογή της τιμολόγησης βάσει ζυγολογίων θα εισάγει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση της παραγωγής απορριμμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο, όπως δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη, ψήφισε το 2010 και το νόμο που ορίζει ότι τα τέλη τελικής διάθεσης που πληρώνουν οι ΟΤΑ για τη χρήση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των ΧΥΤΑ, είναι ανάλογα με τις ποσότητες των απορριμμάτων που απορρίπτει ο κάθε ΟΤΑ, ώστε να ισχύσει η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και να υπάρξουν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα στους ΟΤΑ, για να καταστούν υπεύθυνοι και ενεργοί στη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...