28-05-2011
Ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια διοικητικής αδράνειας, οι αρμόδιες κυβερνητικές και τοπικές αρχές αποφάσισαν πρόσφατα (πριν από περίπου ένα μήνα) να κινητοποιηθούν και να τρέξουν τις διαδικασίες προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα στον αιγιαλό του Εθνικού Πάρκου του Σχινιά και να μπει ένα τέλος στην παράνομη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αν και ο υγρότοπος του Σχινιά αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα και τον μεγαλύτερο μεταναστευτικό σταθμό πουλιών στην Αττική, συνιστώντας ένα μοναδικής αξίας οικοσύστημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, έχει δεχτεί και δέχεται έντονες και πολλαπλές ανθρωπογενείς πιέσεις, που έχουν οδηγήσει στην υποβάθμισή του.
Η ανάκληση των αδειών
Για την καλύτερη προστασία του, εκδόθηκε το 2000 προεδρικό διάταγμα που προέβλεπε την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε το περίφημο παραθαλάσσιο δάσος πεύκου και κουκουναριάς, την αμμώδη παραλία, τη χερσόνησο Κυνοσούρα και τη Μακαρία Πηγή, και όριζε διάφορες ζώνες προστασίας με τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Τρία χρόνια αργότερα συστάθηκε και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος ανέλαβε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την προστασία του πάρκου. Παρά την αρχική αισιοδοξία για τη μετατροπή του πάρκου –σε συνδυασμό με το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο– σε χώρο πρότυπης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου θα γίνονταν ξεναγήσεις και μετακινήσεις με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. με ποδήλατα) και όπου θα αναπτυσσόταν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή, μία δεκαετία αργότερα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε από αυτά. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των επισκεπτών-παραθεριστών για τις «ανάγκες» του πάρκου έχει αποτύχει πλήρως, αν κρίνει κανείς από τη συμπεριφορά που παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τα Σαββατοκύριακα, όταν χιλιάδες αυτοκίνητα και μηχανές σταθμεύουν ακόμα και μέσα στο δάσος, και τα σκουπίδια κατακλύζουν κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της ευρύτερης περιοχής.
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει πλήρως την περιοχή. Με δικό μου έγγραφο, στις 18 Απριλίου, ζήτησα από το δήμαρχο Μαραθώνα να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση όλων των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία έχουν κριθεί παράνομα και αυθαίρετα. Πράγματι, πριν από μερικές μέρες ο δήμαρχος προχώρησε στην ανάκληση των αδειών αυτών» λέει στην «F.S.» η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας πως κατόπιν συσκέψεων της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλου έχει ζητηθεί να γίνουν και επεμβάσεις κατεδάφισης, δεδομένου ότι υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυτών των κτισμάτων. «Εμείς δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να εφαρμόσουμε το νόμο. Πήραμε αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και καιρό» αναφέρει ο Ιορδάνης Λουίζος, δήμαρχος Μαραθώνα. Ωστόσο, και παρά το πρώτο αυτό βήμα προς την αποκατάσταση της νομιμότητας που εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος, ούτε αυτή τη φορά «σφραγίστηκαν» τα εν λόγω καταστήματα, καθώς, όπως λέει ο κ. Λουίζος, οι καταστηματάρχες προσέφυγαν στο διοικητικό πρωτοδικείο (στις 19 Μαΐου) και κατάφεραν να κερδίσουν προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης του δημάρχου Μαραθώνα έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους.
Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ενοίκια από τις παράνομες ταβέρνες καταλήγουν στο ταμείο του οικιστικού συνεταιρισμού δικαστών και εισαγγελέων, ο οποίος έχει επενδύσει στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύουν τη σουρεαλιστική διάσταση της νεοελληνικής πραγματικότητας.
Χρόνια ανοχή
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα χαώδες σκηνικό αδράνειας και ηθελημένης ανοχής στη μη εφαρμογή των όσων ορίζει ο νόμος, γεγονός που αποτύπωσε χαρακτηριστικά στην έκθεσή του «για το καθεστώς των αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης το 2009. Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή, το Δασαρχείο Καπανδριτίου με έγγραφά του επισημαίνει πως ήδη από το 1999 είχαν εκδοθεί από τον τότε γ.γ. της Περιφέρειας Αττικής αποφάσεις κατεδάφισης σε βάρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στον αιγιαλό του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας δεν προχώρησε σε κανενός είδους κατεδάφιση, με τον αρμόδιο περιφερειάρχη να επικαλείται –κατά την έκθεση του γενικού επιθεωρητή– τις διαρκείς αναβολές των διαδικασιών, που οφείλονταν είτε σε δικαστικές εκκρεμότητες είτε σε έλλειψη οικονομικών πόρων. Από την άλλη, το δασαρχείο είχε γνωστοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2007 στο Δήμο Μαραθώνα τις τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης (δεδομένου ότι αυτές δεν είχαν προσβληθεί με ένδικα μέσα ή όσες προσβλήθηκαν δεν είχαν αποτέλεσμα) των κτιριακών εγκαταστάσεων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται μέσα στο δάσος και έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετα. Όμως ούτε ο Δήμος Μαραθώνα προχώρησε στην εκτέλεση των προβλεπόμενων, δηλαδή στην ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και στη «σφράγιση» των επιχειρήσεων αυτών, προβάλλοντας –κατά την έκθεση– «προσχηματικές δικαιολογίες». Είναι χαρακτηριστικό πως ο γενικός επιθεωρητής, για τη μη υλοποίηση της ανάκλησης των αδειών, είχε καλέσει την Περιφέρεια Αττικής να εκκινήσει πειθαρχική δίωξη κατά του δημάρχου Μαραθώνα για παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας.
«Εντύπωση, βέβαια, προκαλεί η επικράτηση μιας ιδιότυπης έννοιας του τοπικού-οικονομικού συμφέροντος έναντι ενός ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής αξίας οικοτόπου, που θα έπρεπε, στη λογική της χρηστής διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων, όπως αυτή και συνταγματικά επιβάλλεται, να αποτελεί την άμεση προτεραιότητα του οικείου δήμου, χωρίς βέβαια να παραλειφθεί η στάση της περιφέρειας, η οποία χωρίς βάσιμο λόγο δεν έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση των εν λόγω κτισμάτων, καθιστώντας την από καιρό και πολλές φορές διατυπωμένη πρόταση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη δημιουργία μιας αυτόνομης μονάδας κατεδαφίσεων ακόμα περισσότερο επιβεβλημένη» ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση. Εντύπωση όμως προκαλεί και η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου, η οποία δέχτηκε τις προσφυγές των καταστηματαρχών για προσωρινή αναστολή της απόφασης του δημάρχου Μαραθώνα για την ανάκληση των αδειών λειτουργίας και το «σφράγισμα» των καταστημάτων αυτών, δεδομένου ότι –και όπως υποστηρίζει η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης– το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, καθώς οι υποθέσεις κατεδάφισης έχουν κριθεί αυτοτελώς, τελεσίδικα και αμετάκλητα από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
«Πρέπει κάποτε να μάθουμε να τηρούμε το νόμο και το Σύνταγμα. Αν διαφωνούμε με τους νόμους, να παλεύουμε να τους αλλάξουμε, αλλά μέχρι τότε πρέπει να υπάρχει υπακοή. Ειδάλλως, οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν μπορεί καθένας να μεταφράζει και να εφαρμόζει το νόμο όπως τον βολεύει» υπογραμμίζει ο κ. Λουίζος, παρότι όπως τονίζει, είναι ιδιαίτερα επώδυνο να κλείνεις ένα κατάστημα ή μια επιχείρηση, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς.
Υπό ευρωπαϊκή παρακολούθηση
Στην υπόθεση της ελλιπούς προστασίας και στις περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται ο υγρότοπος του Σχινιά είχε παρέμβει τον περασμένο Μάρτιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με σχετική επιστολή της ζητούσε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την υποβάθμιση της περιοχής. Πέρα από την παράνομη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλία, η Κομισιόν επισήμαινε μεταξύ άλλων ως παράγοντες υποβάθμισης του οικοσυστήματος τα ζητήματα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων, της υπολειτουργίας του συστήματος πυρόσβεσης (σημειωτέον, κόστισε στο Δημόσιο 3 εκατ. ευρώ), των καταστροφών των παρατηρητηρίων πουλιών, της οικιστικής επέκτασης και αυθαίρετης δόμησης, και ζητούσε να ενημερωθεί για τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Επιπλέον, ενημέρωνε ότι έχει ανοίξει αυτεπάγγελτα φάκελο κατηγορίας, προκειμένου να διερευνήσει αν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., ενώ υπογράμμιζε και τα προβλήματα της εύρυθμης λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος αντιμετωπίζει θέμα βιωσιμότητας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
«Γίνεται μια προσπάθεια αυτή τη στιγμή στο υπουργείο για την καλύτερη λειτουργία των φορέων διαχείρισης, που αφορά τόσο τη χρηματοδότησή τους όσο και το θεσμικό πλαίσιό τους, για να έχουν ενισχυμένες αρμοδιότητες. Στόχος του υπουργείου είναι σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, που έχει και την αρμοδιότητα, να προχωρήσει ένα σχέδιο προστασίας του πάρκου, έτσι ώστε οι παραθεριστές και οι ντόπιοι κάτοικοι, ύστερα από πολλά χρόνια καταστροφής, να μπορούν να χαίρονται αυτό το μοναδικό οικοσύστημα, το οποίο θα είναι προστατευμένο πλήρως από τη χρήση των μηχανών και των αυτοκινήτων, από τα σκουπίδια, που υπάρχουν παντού, και από την κακή χρήση που κάνουν κάποια κτίσματα και κέντρα αναψυχής» καταλήγει η κ. Καραβασίλη.
Η ανάκληση των αδειών
Για την καλύτερη προστασία του, εκδόθηκε το 2000 προεδρικό διάταγμα που προέβλεπε την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε το περίφημο παραθαλάσσιο δάσος πεύκου και κουκουναριάς, την αμμώδη παραλία, τη χερσόνησο Κυνοσούρα και τη Μακαρία Πηγή, και όριζε διάφορες ζώνες προστασίας με τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Τρία χρόνια αργότερα συστάθηκε και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος ανέλαβε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την προστασία του πάρκου. Παρά την αρχική αισιοδοξία για τη μετατροπή του πάρκου –σε συνδυασμό με το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο– σε χώρο πρότυπης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου θα γίνονταν ξεναγήσεις και μετακινήσεις με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. με ποδήλατα) και όπου θα αναπτυσσόταν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή, μία δεκαετία αργότερα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε από αυτά. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των επισκεπτών-παραθεριστών για τις «ανάγκες» του πάρκου έχει αποτύχει πλήρως, αν κρίνει κανείς από τη συμπεριφορά που παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τα Σαββατοκύριακα, όταν χιλιάδες αυτοκίνητα και μηχανές σταθμεύουν ακόμα και μέσα στο δάσος, και τα σκουπίδια κατακλύζουν κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της ευρύτερης περιοχής.
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει πλήρως την περιοχή. Με δικό μου έγγραφο, στις 18 Απριλίου, ζήτησα από το δήμαρχο Μαραθώνα να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση όλων των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία έχουν κριθεί παράνομα και αυθαίρετα. Πράγματι, πριν από μερικές μέρες ο δήμαρχος προχώρησε στην ανάκληση των αδειών αυτών» λέει στην «F.S.» η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας πως κατόπιν συσκέψεων της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλου έχει ζητηθεί να γίνουν και επεμβάσεις κατεδάφισης, δεδομένου ότι υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυτών των κτισμάτων. «Εμείς δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να εφαρμόσουμε το νόμο. Πήραμε αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και καιρό» αναφέρει ο Ιορδάνης Λουίζος, δήμαρχος Μαραθώνα. Ωστόσο, και παρά το πρώτο αυτό βήμα προς την αποκατάσταση της νομιμότητας που εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος, ούτε αυτή τη φορά «σφραγίστηκαν» τα εν λόγω καταστήματα, καθώς, όπως λέει ο κ. Λουίζος, οι καταστηματάρχες προσέφυγαν στο διοικητικό πρωτοδικείο (στις 19 Μαΐου) και κατάφεραν να κερδίσουν προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης του δημάρχου Μαραθώνα έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους.
Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ενοίκια από τις παράνομες ταβέρνες καταλήγουν στο ταμείο του οικιστικού συνεταιρισμού δικαστών και εισαγγελέων, ο οποίος έχει επενδύσει στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύουν τη σουρεαλιστική διάσταση της νεοελληνικής πραγματικότητας.
Χρόνια ανοχή
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα χαώδες σκηνικό αδράνειας και ηθελημένης ανοχής στη μη εφαρμογή των όσων ορίζει ο νόμος, γεγονός που αποτύπωσε χαρακτηριστικά στην έκθεσή του «για το καθεστώς των αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης το 2009. Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή, το Δασαρχείο Καπανδριτίου με έγγραφά του επισημαίνει πως ήδη από το 1999 είχαν εκδοθεί από τον τότε γ.γ. της Περιφέρειας Αττικής αποφάσεις κατεδάφισης σε βάρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στον αιγιαλό του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας δεν προχώρησε σε κανενός είδους κατεδάφιση, με τον αρμόδιο περιφερειάρχη να επικαλείται –κατά την έκθεση του γενικού επιθεωρητή– τις διαρκείς αναβολές των διαδικασιών, που οφείλονταν είτε σε δικαστικές εκκρεμότητες είτε σε έλλειψη οικονομικών πόρων. Από την άλλη, το δασαρχείο είχε γνωστοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2007 στο Δήμο Μαραθώνα τις τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης (δεδομένου ότι αυτές δεν είχαν προσβληθεί με ένδικα μέσα ή όσες προσβλήθηκαν δεν είχαν αποτέλεσμα) των κτιριακών εγκαταστάσεων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται μέσα στο δάσος και έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετα. Όμως ούτε ο Δήμος Μαραθώνα προχώρησε στην εκτέλεση των προβλεπόμενων, δηλαδή στην ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και στη «σφράγιση» των επιχειρήσεων αυτών, προβάλλοντας –κατά την έκθεση– «προσχηματικές δικαιολογίες». Είναι χαρακτηριστικό πως ο γενικός επιθεωρητής, για τη μη υλοποίηση της ανάκλησης των αδειών, είχε καλέσει την Περιφέρεια Αττικής να εκκινήσει πειθαρχική δίωξη κατά του δημάρχου Μαραθώνα για παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας.
«Εντύπωση, βέβαια, προκαλεί η επικράτηση μιας ιδιότυπης έννοιας του τοπικού-οικονομικού συμφέροντος έναντι ενός ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής αξίας οικοτόπου, που θα έπρεπε, στη λογική της χρηστής διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων, όπως αυτή και συνταγματικά επιβάλλεται, να αποτελεί την άμεση προτεραιότητα του οικείου δήμου, χωρίς βέβαια να παραλειφθεί η στάση της περιφέρειας, η οποία χωρίς βάσιμο λόγο δεν έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση των εν λόγω κτισμάτων, καθιστώντας την από καιρό και πολλές φορές διατυπωμένη πρόταση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη δημιουργία μιας αυτόνομης μονάδας κατεδαφίσεων ακόμα περισσότερο επιβεβλημένη» ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση. Εντύπωση όμως προκαλεί και η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου, η οποία δέχτηκε τις προσφυγές των καταστηματαρχών για προσωρινή αναστολή της απόφασης του δημάρχου Μαραθώνα για την ανάκληση των αδειών λειτουργίας και το «σφράγισμα» των καταστημάτων αυτών, δεδομένου ότι –και όπως υποστηρίζει η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης– το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, καθώς οι υποθέσεις κατεδάφισης έχουν κριθεί αυτοτελώς, τελεσίδικα και αμετάκλητα από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
«Πρέπει κάποτε να μάθουμε να τηρούμε το νόμο και το Σύνταγμα. Αν διαφωνούμε με τους νόμους, να παλεύουμε να τους αλλάξουμε, αλλά μέχρι τότε πρέπει να υπάρχει υπακοή. Ειδάλλως, οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν μπορεί καθένας να μεταφράζει και να εφαρμόζει το νόμο όπως τον βολεύει» υπογραμμίζει ο κ. Λουίζος, παρότι όπως τονίζει, είναι ιδιαίτερα επώδυνο να κλείνεις ένα κατάστημα ή μια επιχείρηση, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς.
Υπό ευρωπαϊκή παρακολούθηση
Στην υπόθεση της ελλιπούς προστασίας και στις περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται ο υγρότοπος του Σχινιά είχε παρέμβει τον περασμένο Μάρτιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με σχετική επιστολή της ζητούσε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την υποβάθμιση της περιοχής. Πέρα από την παράνομη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλία, η Κομισιόν επισήμαινε μεταξύ άλλων ως παράγοντες υποβάθμισης του οικοσυστήματος τα ζητήματα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων, της υπολειτουργίας του συστήματος πυρόσβεσης (σημειωτέον, κόστισε στο Δημόσιο 3 εκατ. ευρώ), των καταστροφών των παρατηρητηρίων πουλιών, της οικιστικής επέκτασης και αυθαίρετης δόμησης, και ζητούσε να ενημερωθεί για τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Επιπλέον, ενημέρωνε ότι έχει ανοίξει αυτεπάγγελτα φάκελο κατηγορίας, προκειμένου να διερευνήσει αν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., ενώ υπογράμμιζε και τα προβλήματα της εύρυθμης λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος αντιμετωπίζει θέμα βιωσιμότητας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
«Γίνεται μια προσπάθεια αυτή τη στιγμή στο υπουργείο για την καλύτερη λειτουργία των φορέων διαχείρισης, που αφορά τόσο τη χρηματοδότησή τους όσο και το θεσμικό πλαίσιό τους, για να έχουν ενισχυμένες αρμοδιότητες. Στόχος του υπουργείου είναι σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, που έχει και την αρμοδιότητα, να προχωρήσει ένα σχέδιο προστασίας του πάρκου, έτσι ώστε οι παραθεριστές και οι ντόπιοι κάτοικοι, ύστερα από πολλά χρόνια καταστροφής, να μπορούν να χαίρονται αυτό το μοναδικό οικοσύστημα, το οποίο θα είναι προστατευμένο πλήρως από τη χρήση των μηχανών και των αυτοκινήτων, από τα σκουπίδια, που υπάρχουν παντού, και από την κακή χρήση που κάνουν κάποια κτίσματα και κέντρα αναψυχής» καταλήγει η κ. Καραβασίλη.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...