Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Οι μέθοδοι ανακύκλωσης κατά τη συλλογή των προϊόντων

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος, 31/10/2011
Η διαδικασία της ανακύκλωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποικίλους τρόπους. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο πρώτο στάδιο της.  Η συλλογή των απορριμμάτων αλλά και η διαδικασία της ανακύκλωσης διαφέρει ανάλογα με το είδος του προϊόντος και σε ποιο μέρος τα απορρίπτουμε. Ας δούμε ποια είναι οι τρόποι συλλογής των αποριμμάτων ανακύκλωσης και τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση.
Ανακύκλωση με μπλε κάδους
Στους κάδους αυτούς πετάμε μόνο προϊόντα και συσκευασίες από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό, γυαλί και χαρτί.Παραδείγματα αντικειμένων που μπορούμε να πετάξουμε, είναι: αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες, σιδερένιες κονσέρβες από γάλα και τρόφιμα, γυάλινα μπουκάλια κάθε είδους, πλαστικά μπουκάλια νερού και απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια, χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων από χυμούς και γάλατα και έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία). Τα προϊόντα αυτά μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε από το σπίτι μας σε ειδικές μπλε σακούλες που μας παρέχει ο δήμος της περιοχής μας. Αφού αδειάσετε τα συγκεκριμένα σκουπίδια στους μπλε κάδους, περνάνε να τα συλλέξουν τα κατάλληλα όχημα συλλογής που με τη σειρά τους τα μεταφέρουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Από το σημείο αυτό και πέρα τα προϊόντα διαχωρίζονται, συμπιέζονται και δεματοποιούνται (εκτός από το γυαλί) και κατόπιν στέλνονται στις αντίστοιχες βιομηχανίες για αξιοποίηση και ανακύκλωση.
Τα Κέντρα Ανακύκλωσης
Στα κέντρα αυτά, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη λεγόμενη ανταποδοτική ανακύκλωση. Τα κέντρα αυτά βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων (π.χ. Σύνταγμα, Ομόνοια) και ενδείκνυνται για ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών, μεταλλικών κουτιών και γυάλινων φιαλών. Υπάρχουν βέβαια και ειδικοί χώροι για πιο εξειδικευμένη ανακύκλωση όπως κινητών τηλεφώνων, μπαταριών, χαρτιού και πλαστικών συσκευασιών. Το σημαντικό σε αυτό το είδος ανακύκλωσης είναι πως οι πολίτες μπορούν να επωφεληθούν οι ίδιοι ανακυκλώνοντας προϊόντα αλλά και να δωρίσουν την αξία του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού.
Ανακύκλωση με διαφορετικούς κάδους για κάθε υλικό (χαρτί, γυαλί, κλπ)
Υπάρχουν ειδικοί κάδοι σε κεντρικά σημεία των πόλεων που ανάλογα με το χρώμα τους ή τη σήμανσή τους, απορρίπτονται και τα ανάλογα προϊόντα. Η συχνότητα συλλογής τους εξαρτάται από τον όγκο των υλικών και την τοποθεσία των κάδων. Οι κάδοι αυτοί είτε αδειάζονται διαχωρίζονται τα υλικά και κατόπιν μεταφέρονται σε χώρο προσωρινής αποθήκευσης ή μεταφέρονται αυτούσιοι σε Κέντρα Διαλογής και αντικαθίστανται.
Συλλογή πόρτα-πόρτα
Δεν γνωρίζουν πολλοί αυτό το είδος ανακύκλωσης, το οποίο εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού. Το κάθε σπίτι μπορεί να βγάλει έξω από την πόρτα του τα υλικά που είναι για ανακύκλωση και να τα συλλέξει το ειδικό όχημα διαλογής. Η συμμετοχή μπορεί να είναι εθελοντική ή υποχρεωτική, ενώ στους κατοίκους παραχωρούνται πολλές φορές δοχεία ή κάδοι για την αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών στο σπίτι. Τα συνηθέστερα υλικά σε αυτό το είδος ανακύκλωσης είναι εφημερίδες, μπουκάλια και κουτάκια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...