Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΧΑΝΙΑ v/s ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ = 5-0


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - Διαπιστώσεις και προβληματισμοί γύρω από την ανακύκλωση.

Τα Χανιά έχουν μια παράδοση στην ανακύκλωση. Είναι από τις πόλεις που είχαν ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού με την τοποθέτηση κίτρινων κάδων σε αρκετά σημεία της πόλης, όταν η ανακύκλωση ήταν ακόμα σε εμβρυακή μορφή. Βέβαια, υπήρξε και ο Κουρουπητός, η ανεξέλεγκτη χωματερή που εξαιτίας της λειτουργίας της η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμο 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας διαχείρισης των απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.
Στα Χανιά λειτουργεί σήμερα αρκετά καλά το πρόγραμμα ανακύκλωσης των συσκευασιών με τον «μπλε κάδο», ενώ έχει ξεκινήσει σε ορισμένα σημεία και η χωριστή συλλογή γυαλιού σε ειδικό κάδο.
Πρόσφατα ξεκίνησε από την Δ.Ε.ΔΙ.ΣΑ, την Δημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων, ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει στην μεγαλύτερη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή (κατοικίες) και τη χωριστή συλλογή τους για ανακύκλωση. Η Δ.Ε.ΔΙ.ΣΑ. χορηγεί σε σπίτια στην παλιά πόλη των Χανίων μικρούς μπλε, κίτρινους και πράσινους κάδους, γίνεται ενημέρωση στους δημότες και αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες το πρόγραμμα χωριστής συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών «πόρτα – πόρτα».
Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου υπάρχουν παρόμοια προγράμματα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών «πόρτα – πόρτα» με την διάθεση στα νοικοκυριά κάδων ή σάκων διαφορετικού χρώματος για τα διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά.
Στόχος του προγράμματος είναι η διαλογή να γίνεται στην πηγή, μέσα στο σπίτι, και να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΥ.
Η παλιά πόλη των Χανίων είναι δύσκολη περιοχή για συλλογή «πόρτα-πόρτα», τα σπίτια είναι μικρά και δεν έχουν μπαλκόνια ή μεγάλους ακάλυπτους χώρους. Από την άλλη, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής θα διευκολύνονται πολύ αν γίνεται η συλλογή των ανακυκλώσιμων από το σπίτι τους, μια και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν σε κάποια απόσταση τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Η πλειοψηφία του κόσμου αποδέχεται το πρόγραμμα πολύ θετικά, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Δ.Ε.ΔΙ.ΣΑ. Θα έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σε μια δύσκολη περιοχή. Αν οι κάδοι αδειάζονται συχνά, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα, εκτιμούν οι υπεύθυνοι της Δ.Ε.ΔΙ.ΣΑ. «Με συχνή παρουσία των υπαλλήλων καθαρισμού δεν θα μένουν γεμάτοι για πάνω από μία μέρα μέσα στο σπίτι οι κάδοι».
Η ενημέρωση που γίνεται στα νοικοκυριά που θα συμμετάσχουν (ενημέρωση «πόρτα-πόρτα») έχει το πλεονέκτημα ότι βοηθάει να καταγραφούν όλες οι δυσκολίες, τυχόν επιφυλάξεις αλλά και να διατυπωθούν προτάσεις για να οργανωθεί σωστά ένα παρόμοιο πρόγραμμα συλλογής των ανακυκλώσιμων. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρας μας, όπου έχει εφαρμοστεί παρόμοιο πρόγραμμα ενημέρωσης (π.χ. Ελευσίνα από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο) η συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση και οι αποδόσεις βελτιώθηκαν σημαντικά.

Σχετικό ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ- ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ....παράδειγμα προς μίμηση...για τον ΔήμοΜαραθώνα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...