Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡ;

ΜΗΠΩΣ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΣΕΙ;





Δέστε περισσότερα Videos με  προβλήματα βιολογικού στο YOUTUBE κάνοντας ένα κλικ ΕΔΩ


Μια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών, γύρω από το θέμα του «Βιολογικού Καθαρισμού», τα οποία πρέπει να απασχολήσουν τον καθένα μας. Μια προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών του Μαραθώνα, αφού κανένας “αρμόδιος” μέχρι σήμερα δεν θεώρησε σκόπιμο να κάνει κάτι ανάλογο, σπεύδουν όμως με κάθε ευκαιρία να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη λέγοντας ότι “όλοι είναι υπέρ του βιολογικού!”
Τι είναι ο λεγόμενος «Βιολογικός Καθαρισμός»;
Είναι μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, στην οποία οδηγούνται τα οικιακά λύματα μέσω των αγωγών του Αποχετευτικού Δικτύου. Η επεξεργασία βασίζεται σε μηχανικές, φυσικές, βιολογικές και χημικές μεθόδους.
Ποιές συνθήκες επιβάλλουν την ύπαρξή του;
Ο «βιολογικός καθαρισμός» επιβάλλεται σε οικισμούς των οποίων τα αποχετευτικά δίκτυα καταλήγουν σε γλυκά ύδατα, σε εκβολές ποταμών και σε περιπτώσεις που καταλήγουν στη θάλασσα σε τέτοια σημεία που δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.
Καταλαβαίνουμε φυσικά ότι η κατασκευή και η λειτουργία μιας μονάδας «βιολογικού καθαρισμού» προϋποθέτει την ύπαρξη εκτεταμένου δικτύου αποχέτευσης.
Όσον αφορά τον Δήμο Μαραθώνα πώς έχει η κατάσταση;
Αυτή τη στιγμή τα σπίτια στην Ν. Μάκρη έχουν απορροφητικούς βόθρους, οι οποίοι κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν. Εξάλλου τα λιγοστά υπόγεια νερά των πηγαδιών και των γεωτρήσεων, ούτως ή άλλως, δεν χρησιμοποιούνται ως πόσιμα.
Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται κατά τους θερινούς μήνες. Αν το πρόβλημα δημιουργείται από τα οικιακά λύματα σίγουρα έχει να κάνει με τα λύματα μόνο των παραλιακών σπιτιών και επιχειρήσεων και όχι του υπόλοιπου της πόλης.
Μήπως το βασικό πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από τα λύματα των τουριστικών σκαφών και λιγότερο από τα αστικά λύματα;
Είναι εφικτή η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου σε όλο τον Δήμο Μαραθώνα;
Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολη, αν όχι σε μερικά σημεία ακατόρθωτη, είναι η κατασκευή του δικτύου, ιδίως στις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές Βαρνάβα Γραμματικό, Μαραθώνα κλπ
Οι μελετητές του «βιολογικού καθαρισμού», άλλωστε, ανέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η υπάρχουσα παλιά μελέτη του αποχετευτικού δικτύου, δεν είναι εφαρμόσιμη, ειδικά στην περιοχή γύρω από την παραλία, όπου στο μισό μέτρο υπάρχει θαλασσινό νερό.
Ποιό θα είναι το λειτουργικό κόστος το οποίο θα επιβαρύνει τους κατοίκους στην περίπτωση που κάποια στιγμή λειτουργήσουν το δίκτυο και ο “βιολογικός;”
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Προκαταρκτικής Μελέτης, η εγκατάσταση σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει κυρίως την περιοχή της Νέας Μάκρης μέσω αποχετευτικών δικτύων, ενώ οι λοιποί οικισμοί του Δήμου θα εξυπηρετούνται μέσω μεταφοράς των βοθρολυμάτων με βυτιοφόρα στην εγκατάσταση.
Ποια είναι η δυνατότητα επεξεργασίας της μονάδας λυμάτων σε (άτομα) κατά την τουριστική περίοδο και πόση (άτομα) τον υπόλοιπο χρόνο. Με βάση τα στοιχεία που θα πρέπει να προσκομίσουν οι μελετητές και κάνοντας έναν απλό υπολογισμό, μπορούμε να υπολογίσουμε τη μηνιαία επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους που θα ανέρχεται περίπου κατ’ άτομο.
Το κόστος λειτουργίας, όπως είναι εύκολα κατανοητό, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα θα πρέπει να είναι, τουλάχιστον, σταθερό.
Όμως: Σύμφωνα με την απογραφή του 2001
  Ο Συνολικός πληθυσμός της πόλης της Ν. Μάκρης μαζί με τον Βουτσά η Νέα Μάκρη [ 13.986 ] ο Νέος Βουτζάς [ 823 ] έχει (πραγματικό) πληθυσμό 14.809 κατοίκους.
Από τους υπόλοιπους οικισμούς θα χρειάζεται να γίνει μεταφορά βοθρολυμάτων με βυτιοφόρα μόνο όταν κάποιος βόθρος γεμίσει.
Η πόλη του Μαραθώνος έχει (πραγματικό) πληθυσμό 8.882 κατοίκους. Στον δήμο περιλαμβάνονται:
Δ.δ. Μαραθώνος [ 8.882 ]
·        ο Μαραθώνας [ 4.399 ]
·        ο Άγιος Παντελεήμων [ 1.489 ]
·        το Άνω Σούλι [ 188 ]
·        η Αύρα [ 235 ]
·        ο Βόθωνας [ 207 ]
·        ο Βρανάς [ 731 ]
·        το Κάτω Σούλι [ 1.477 ]
·        ο Σχινιάς [ 156 ]
     Η ( πλέον απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη) κοινότητα Βαρνάβα έχει (πραγματικό) πληθυσμό 1.722 κατοίκους και περιλαμβάνει:
Κ.δ. Βαρνάβα [ 1.722 ]
·        ο Βαρνάβας [ 1.415 ]
·        η Αγία Παρασκευή [ 22 ]
·        οι Άγιοι Δημήτριος και Παντελεήμων [ 136 ]
·        ο Άγιος Ιωάννης [ 23 ]
·        ο Λιμνιώνας [ 19 ]
·        η Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος [ 44 ]
·        η Μονή Παναγίας [ 6 ]
·        το Πουρίθι [ 57 ]
Η πόλη της κοινότητας Γραμματικού έχει (πραγματικό) πληθυσμό 1.486 κατοίκους και περιλαμβάνει:
Κ.δ. Γραμματικού [ 1.486 ]
·        το Γραμματικό [ 1.291 ]
·        η Αγία Μαρίνα [ 62 ]
·        το Σέσι [ 133 ]
Είναι  πολύ πιθανόν, όπως αναφέρεται παραπάνω, το δίκτυο να μην καλύψει όλο τον Δήμο Μαραθώνος.
Ακόμη και αν σε κάποιες περιοχές κατασκευαστεί δίκτυο αποχέτευσης, κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους πολίτες, εκείνους οι οποίοι κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν με τους βόθρους τους, να συνδεθούν στο δίκτυο και να επιβαρυνθούν με τα έξοδα της σύνδεσης της αποχέτευσής τους με το δίκτυο και τη μόνιμη, από ‘κει και πέρα, υποχρέωση καταβολής τελών στο Δήμο για την χρήση του αποχετευτικού δικτύου και του “βιολογικού καθαρισμού”.
Επομένως είναι πολύ πιθανό, αν όχι σίγουρο, ότι οι μόνιμοι κάτοικοι που θα κάνουν χρήση του δικτύου και του “βιολογικού” θα είναι αυτοί της Ν.Μάκρης πολύ λιγότερο της πόλης του Μαραθώνα. Ενώ οι υπόλοιπες πόλεις Γραμματικό? και σίγουρα ο Βαρνάβας θα πρέπει να αποκλειστούν λόγω και της απόστασης.
 Έτσι, το κόστος λειτουργίας θα πρέπει να επιμεριστεί στους μόνιμους κατοίκους της Ν. Μακρής και του Μαραθώνα και όχι στις υπόλοιπες πόλεις περιοχές.
Ποιά είναι και τι αναφέρει η σχετική Οδηγία της ΕΟΚ;
Είναι η “Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων”. Τα σημαντικότερα σημεία και αυτά που μας αφορούν ως πολίτες, για να έχουμε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται:
“Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της απόρριψης αυτών των λυμάτων.”
“Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων :
- έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005 το αργότερο, για τους οικισμούς με ι.π . μεταξύ 2 000 και 15 000.”
“Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η εγκατάσταση αυτών των δικτύων δεν δικαιολογείται, είτε λόγω του ότι δεν ωφελεί το περιβάλλον, είτε λόγω υπερβολικού κόστους, χρησιμοποιούνται μεμονωμένα συστήματα ή άλλα κατάλληλα συστήματα που επιτυγχάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος.”
“Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα να υποβάλλονται, πριν από την απόρριψή τους, σε δευτεροβάθμια ή σε ισοδύναμη επεξεργασία, ως εξής :
- το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005, για τα λύματα που αποβάλλονται σε γλυκά ύδατα και σε εκβολές ποταμών, από οικισμούς με ι.π . μεταξύ 2 000 και 10 000.”
“Τα επεξεργασμένα λύματα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται, όποτε είναι σκόπιμο. Ο τρόπος διάθεσης των λυμάτων πρέπει να μειώνει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.”
“Η λυματολάσπη που παράγεται κατά την επεξεργασία των λυμάτων πρέπει να επαναχρησιμοποιείται, όποτε είναι σκόπιμο. Ο τρόπος διάθεσης πρέπει να μειώνει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.”
Σχετικά με την εφαρμογή αυτής της Οδηγίας η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. έχει δημοσιεύσει τις εκθέσεις COM(2001)685 και COM(2004)248 στις οποίες καταγράφονται οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως “ευαίσθητες” και οι περιοχές που παραβιάζουν την Οδηγία και οφείλουν να εναρμονιστούν μ’αυτήν. Σ’ αυτές τις εκθέσεις αναφέρονται διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά πουθενά ο Μαραθώνας.
Ποιοί και γιατί χρειάζονται πραγματικά το αποχετευτικό δίκτυο και τον “βιολογικό καθαρισμό” στον Δήμο Μαραθώνα, εκτός από τους εργολάβους και τα πολυάριθμα γραφεία Μελετών?
Οι μόνοι πολίτες, οι οποίοι πιθανόν να εξυπηρετούντο από την ύπαρξη ενός δικτύου αποχέτευσης, είναι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους βόθρους τους, γιατί γεμίζουν συχνά και αναγκάζονται να τους αδειάζουν με το ειδικό βυτιοφόρο.
Όσον αφορά τον “βιολογικό” είναι απαιτητός μόνο στους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι δεν διαθέτουν δική τους μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και καλούνται να προσκομίζουν στον Ε.Ο.Τ., προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες άδειες, έγγραφο του Δήμου που να αναφέρει ότι τα βοθρολύματά τους τα παραλαμβάνει ο Δήμος και τα μεταφέρει σε κατάλληλο χώρο απόθεσης λυμάτων.
Αν τελικά κατασκευαστεί και λειτουργήσει ο “βιολογικός” έχει γίνει κανένας σχεδιασμός για το τι θα γίνεται η παραγόμενη λυματολάσπη;

Έγινε ποτέ κάποια μελέτη για την καταγραφή των πραγματικών προβλημάτων και την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, που πιθανόν να είναι πιο απλές και οικονομικές για τον πολίτη και πιο φιλικές προς το περιβάλλον; Π.χ Ψυτάλλεια

ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡ;

M.A
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ εκθέσεις COM(2001)685 και COM(2004)248
 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2001:0685:FIN:EL:PDF
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2004:0248:FIN:EL:PDF

Επίσης διαβάστε στο Google προβλήματα λυματολάσπης βιολογικού


ΤΑΜΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Μέχρι τώρα 

3 σχόλια:


Ανώνυμος είπε...
ΠΟΛΥ ΚΑΛΉ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ. ΜΗΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ... ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ. ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ ΒΕΒΑΙΑ. ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΦΘΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΕΛΗ. ΗΜΑΡΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΕ
Τρυφωνας είπε...
Επιτελους βρηκαμε καποιον να μας πει πως λειτουργει το συστημα του βιολογικου καθαρισμου. απο τα στοιχεια που μας δινεται φαινεται οτι ολη η ιστορια γινεται περισσότερο για την Μακρη και οχι για τις αλλες κοινοτητες. ας το πληρωσουν λοιπον και η λάσπη δική τους αλλα απο εμας δεν θα παρουν δεκαρα .
Πασχαλινός είπε...
Η αρχή του «ο ρυπαίνων πληρώνει» (Οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά στην πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας έχει παραγκωνισθεί και αντικατασταθεί με τη φράση «ο πελάτης-ψηφοφόρος μου έχει πάντα δίκιο». Για να επανέλθουμε στο «ο ρυπαίνων πληρώνει» θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας δεν θα την έχει ο φορέας ελέγχου αυτής, αλλιώς θα «κουκουλώνονται» και θα αποκρύπτονται όσες ατασθαλίες, αστοχίες και παρανομίες θα προκύπτουν. Προσπαθώντας να θέσουμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα θα προχωρήσουμε αναλυτικότερα. Ασθένειες όπως ελονοσία και τύφος μπορούν σχετικά εύκολα να αντιμετωπιστούν με φυσικές και φυσικοχημικές μεθόδους επεξεργασίας. Όμως άλλες ασθένειες όπως η φυματίωση θέλουν ειδική προσοχή γιατί τα μικρόβια της φυματίωσης είναι εξαιρετικά ανθεκτικά εντός των λυμάτων και της ιλύος (λυματολάσπης). Ακόμα και μετά από εξίμιση μήνες μικρόβια φυματίωσης βρίσκονται εντός των λυμάτων ενώ σε πλήρη ικανότητα δράσης βρίσκονται μετά από 124 ημέρες. Η κανονική νιτρώδης διμεθυλαμίνη, ο μεθυλικός τριτοταγής βουτυλαιθέρας, ιατρικά ενεργές ουσίες συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές μεταβολές, τα φυτοφάρμακα, τα βιομηχανικά χημικά και οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως στα μη ιονικά απορρυπαντικά είναι χημικά συστατικά που δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς από τα επεξεργασμένα προϊόντα ενός Ε.Ε.Λ.. Οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές μεταβολές δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία για την υγεία, δεδομένου ότι μπορούν να έχουν δράση παρόμοια με τις ορμόνες που παράγονται στα σπονδυλωτά προκαλώντας έντονη αντίδραση του οργανισμού, ή παρεμποδίζοντας τη δράση μιας ορμόνης στο σώμα. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν προβλήματα στην ανάπτυξη, συμπεριφορά και αναπαραγωγή σε διάφορα είδη. Αυξημένα ποσοστά καρκίνου των όρχεων, προστάτη και καρκίνου των μαστών αποδίδονται σε αυτές τις χημικές ενώσεις. Εκροές που θα περιέχουν υπολείμματα χλωρίου είναι τοξικές για την υδρόβια ζωή. Στις περιοχές που θα βρίσκονται κατά τη φορά του ρεύματος του ανέμου θα αυξηθούν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, το τριχλωροαιθυλένιο, το χλωροφόρμιο και το χλωριούχο μεθύλιο και άλλα. Μέσω των κουνουπιών και άλλων παρασίτων θα μεταδίδονται εν γένει ασθένειες. Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία ανάγοντας τη λύση της αποχέτευσης ως καθαρά πολιτικό πρόβλημα το έχει αποδεσμεύσει από τα τεχνικά και περιβαλλοντολογικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε κανονικά να το χαρακτηρίζει, με αποτέλεσμα η κάθε εξουσία που εναλλάσσεται να κρίνεται αναξιόπιστη προκαλώντας ανασφάλεια στους πολίτες και να βρίσκεται αντιμέτωπη με την κάθε αντιπολίτευση που χαρακτηριστικά προσπαθεί να ενστερνιστεί τη λαϊκή οργή για τη μη επίτευξη μίας βιώσιμης και αξιοκρατικής λύσης καθώς δεν εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

3 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΉ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ.
    ΜΗΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ... ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ. ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ ΒΕΒΑΙΑ.
    ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΦΘΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ.
    ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΕΛΗ. ΗΜΑΡΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτελους βρηκαμε καποιον να μας πει πως λειτουργει το συστημα του βιολογικου καθαρισμου. απο τα στοιχεια που μας δινεται φαινεται οτι ολη η ιστορια γινεται περισσότερο για την Μακρη και οχι για τις αλλες κοινοτητες. ας το πληρωσουν λοιπον και η λάσπη δική τους αλλα απο εμας δεν θα παρουν δεκαρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αρχή του «ο ρυπαίνων πληρώνει» (Οδηγία 2004/35/ΕΚ
    του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) σχετικά με
    την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά στην πρόληψη και την
    αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας έχει παραγκωνισθεί και
    αντικατασταθεί με τη φράση «ο πελάτης-ψηφοφόρος μου έχει
    πάντα δίκιο».
    Για να επανέλθουμε στο «ο ρυπαίνων πληρώνει» θα πρέπει
    να διασφαλίσουμε ότι την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας δεν θα την έχει ο φορέας ελέγχου αυτής, αλλιώς θα «κουκουλώνονται» και θα αποκρύπτονται όσες ατασθαλίες, αστοχίες και παρανομίες θα προκύπτουν.
    Προσπαθώντας να θέσουμε το πρόβλημα στην πραγματική
    του διάσταση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα θα προχωρήσουμε
    αναλυτικότερα. Ασθένειες όπως ελονοσία και τύφος μπορούν
    σχετικά εύκολα να αντιμετωπιστούν με φυσικές και
    φυσικοχημικές μεθόδους επεξεργασίας.
    Όμως άλλες ασθένειες όπως η φυματίωση θέλουν ειδική
    προσοχή γιατί τα μικρόβια της φυματίωσης είναι εξαιρετικά
    ανθεκτικά εντός των λυμάτων και της ιλύος (λυματολάσπης).
    Ακόμα και μετά από εξίμιση μήνες μικρόβια φυματίωσης
    βρίσκονται εντός των λυμάτων ενώ σε πλήρη ικανότητα δράσης
    βρίσκονται μετά από 124 ημέρες. Η κανονική νιτρώδης
    διμεθυλαμίνη, ο μεθυλικός τριτοταγής βουτυλαιθέρας, ιατρικά
    ενεργές ουσίες συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές μεταβολές, τα φυτοφάρμακα, τα
    βιομηχανικά χημικά και οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται
    συνήθως στα μη ιονικά απορρυπαντικά είναι χημικά συστατικά
    που δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς από τα επεξεργασμένα προϊόντα ενός Ε.Ε.Λ..
    Οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές μεταβολές
    δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία για την υγεία, δεδομένου ότι
    μπορούν να έχουν δράση παρόμοια με τις ορμόνες που παράγονται στα σπονδυλωτά προκαλώντας έντονη αντίδραση του οργανισμού, ή παρεμποδίζοντας τη δράση μιας ορμόνης στο σώμα. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν προβλήματα στην ανάπτυξη, συμπεριφορά και αναπαραγωγή σε διάφορα είδη. Αυξημένα ποσοστά καρκίνου των όρχεων, προστάτη και καρκίνου των μαστών αποδίδονται σε αυτές τις χημικές ενώσεις. Εκροές που θα περιέχουν υπολείμματα χλωρίου είναι τοξικές για την υδρόβια ζωή.
    Στις περιοχές που θα βρίσκονται κατά τη φορά του ρεύματος
    του ανέμου θα αυξηθούν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, το
    τριχλωροαιθυλένιο, το χλωροφόρμιο και το χλωριούχο μεθύλιο και άλλα. Μέσω των κουνουπιών και άλλων παρασίτων θα
    μεταδίδονται εν γένει ασθένειες.
    Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία ανάγοντας τη λύση της
    αποχέτευσης ως καθαρά πολιτικό πρόβλημα το έχει αποδεσμεύσει από τα τεχνικά και περιβαλλοντολογικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε κανονικά να το χαρακτηρίζει, με αποτέλεσμα η κάθε εξουσία που εναλλάσσεται να κρίνεται αναξιόπιστη προκαλώντας ανασφάλεια στους πολίτες και να βρίσκεται αντιμέτωπη με την κάθε αντιπολίτευση που χαρακτηριστικά προσπαθεί να ενστερνιστεί τη λαϊκή οργή για τη μη επίτευξη μίας βιώσιμης και αξιοκρατικής λύσης καθώς δεν εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...