Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού - Φροντίδα των φυτών

egxeiridio04Αφού αποφάσισες να φυτέψεις πρέπει να είσαι έτοιμος να ασχοληθείς με τα φυτά σου και να παρακολουθείς τις ανάγκες τους. Θα πρέπει να ποτίζεις όποτε χρειάζεται, να σκαλίζεις και να αφαιρείς τα ζιζάνια από το χώμα, να ρίχνεις λίπασμα και να κάνεις τα απαραίτητα κλαδέματα.

Κάθε πότε να ποτίζω τα λουλούδια μου;
Κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες και θα πρέπει να μάθουμε ποιες είναι αυτές. Ανάλογα με την εποχή, τη θερμοκρασία, τη θέση το κάθε φυτό χρειάζεται την ανάλογη ποσότητα νερού. Το είδος επίσης θα μας καθοδηγήσει στις ανάγκες για πότισμα. Οι κάκτοι και τα παχύφυτα χρειάζονται λίγο νερό, ενώ άλλα είδη έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Επίσης, το χώμα που έχουμε φυτέψει και η ικανότητα του να συγκρατεί νερό θα μα οδηγήσει να φτιάξουμε το κατάλληλο πρόγραμμα ποτίσματος.

Πως πρέπει να ποτίζω τα φυτά μου;
Το νερό πρέπει να πέφτει με ήπιο τρόπο κοντά στη ρίζα του φυτού. Η διάρκεια του είναι τέτοια μέχρι το φυτό να ξεδιψάσει και αυτό θα φανεί από το αν λιμνάζει το νερό. Η στράγγιση επίσης είναι πολύ σημαντική, καθώς υπερβολική συσσώρευση νερού μπορεί να σαπίσει τις ρίζες του φυτού. Επιπλέον, το πότισμα πρέπει να γίνεται τέτοια ώρα ώστε το φυτό να αξιοποιεί το νερό. Έτσι, πρέπει να αποφεύγονται οι ώρες με υψηλές θερμοκρασίες ή έντονο αέρα.

Πόσο συχνά να ποτίζω τα φυτά μου;
Τους ζεστούς μήνες το πότισμα πρέπει να είναι συχνό καθώς το φυτό έχει να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη υγρασίας. Καλό είναι να καταβρέχουμε τα φύλλα για να δροσίζεται το φυτό. Άλλα και τους χειμερινούς μήνες το πότισμα πρέπει να συνεχίζεται πιο αραιά. Ο δυνατός και παγωμένος αέρας του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει, επίσης, προβλήματα έλλειψης νερού.

Πότε πρέπει να ρίχνω λίπασμα;
Η συχνότητα των λιπάνσεων καθορίζεται από το είδος του φυτού, το στάδιο ανάπτυξής του, την εποχή αλλά και τις δικές μας επιθυμίες για πλούσιο φύλλωμα ή ανθοφορία. Η βασική λίπανση γίνεται προς το τέλος του χειμώνα ενώ η συμπληρωματική όταν το φυτό βρίσκεται σε έντονη ανάπτυξη. Η συμπληρωματική πρέπει να γίνεται περίπου κάθε δυο μήνες εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης του λιπάσματος για να μην προκαλέσετε προβλήματα στα φυτά σας.

Χρειάζονται τα φυτά μου κλάδεμα;
Το κλάδεμα γίνεται για να αφαιρεθούν τα περιττά κλαδιά, ώστε να βελτιωθεί η ανάπτυξή του φυτού και να ανανεωθεί. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στην ισορροπία της βλάστησης με την ανθοφορία Τέλος, το κλάδεμα προσφέρει αερισμό στο φυτό. Χρησιμοποιούμε πάντα ψαλίδι κλαδέματος καθαρό και καλής ποιότητας. Προσπαθούμε να κόβουμε λοξά, κάνοντας τομές καθαρές και λείες. Το μυστικό είναι να μην προκαλέσουμε πληγές στο φυτό μας. Η εμπειρία και παρατήρηση θα μας καθοδηγήσει για το πότε και πως θα κλαδέψουμε.

Διάβασε επίσης:

Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού - Η σωστή προετοιμασία

Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού - Οδηγίες για να φυτέψεις
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...