Τελευταία συνειδητοποίησα ότι αρκετοί από τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους πετάνε σωρούς από σκουπίδια και δεν ανακυκλώνουν τίποτα. Ρωτώντας τους γιατί δεν ανακυκλώνουν, καταλήξαμε στους εξής λόγους:
- Έτσι έκαναν πάντα. Μεγάλο πράγμα η συνήθεια, κι άντε να την αλλάξεις.
- Δεν ήξεραν – δεν ρώτησαν τι πρέπει να πετούν στα σκουπίδια και τι στην ανακύκλωση.
- Ο κάδος σκουπιδιών είναι ακριβώς έξω από το σπίτι τους, ενώ ο κάδος ανακύκλωσης είναι 30 μέτρα πιο κάτω. Που να τρέχεις?
- Έχουν παρατηρήσει ότι ο κάδος ανακύκλωσης έχει και σκουπίδια μέσα. Αφού λοιπόν, σκέφτονται, σωστή δουλειά δε γίνεται ούτως ή άλλως, γιατί να μπουν στη διαδικασία?
- Για να βρουν κάδο ανακύκλωσης, έχει δρόμο…
Δεν λέω ότι μπορεί να μην ισχύουν οι λόγοι αυτοί, αλλά αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την ανακύκλωση, μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα κωλύματα – θέλω να πιστεύω ότι αυτό που λείπει από όσους δεν έχουν βάλει ακόμη την ανακύκλωση στη ζωή τους είναι κάποιες βασικές πληροφορίες και λίγη παρακίνηση.
Εγώ πάλι, χωρίς καμία παρακίνηση, θυμάμαι τον εαυτό μου να με απασχολεί το τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε και που, σχεδόν από πάντα. Σε ηλικία 14 ετών, είχα κολλήσει με ένα μηχάνημα ανακύκλωσης αλουμινένιων κουτιών που υπήρχε στο super market που πηγαίναμε οικογενειακώς για τα ψώνια μας. Μάζευα αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες, σαν δαιμονισμένη! Μέχρι και από το χωριό μου θυμάμαι έφερνα (όταν είχαμε πανηγύρι, μάζευα στο τέλος ότι κουτάκι υπήρχε στα τραπέζια. Ήταν οι μόνες φορές που δε με πείραζε να κάθομαι μέχρι να λήξει το γλέντι. Είχα αποστολή!)
Μία τα πανηγύρια, μία κάτι άλλες γιορτές, κατάφερνα να γεμίσω 6-8 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών κάθε φορά που θα πηγαίναμε super market. Τα έριχνα ένα ένα μέσα στο μηχάνημα, περίμενα αυτό το χαρακτηριστικό ήχο που δήλωνε “Μόλις το έλιωσα! Ρίξε μου το επόμενο”, και το επόμενο, και το επόμενο – τελείωναν οι γονείς μου τα ψώνια, κι εγώ ήμουν ακόμη εκεί. Δεν κέρδιζα κάτι, αλλά το γεγονός ότι μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο από το να τα πετάξω, μου κινούσε το ενδιαφέρον από τότε.
Αυτό είναι που με παρακινεί ακόμη και μετά από τόσα χρόνια. Μάλιστα τώρα, είναι ακόμη πιο εύκολο. Ξέρεις ότι όλο και κάποιος κάδος ανακύκλωσης υπάρχει γύρω σου.
Το να ανακυκλώνεις είναι μια συνήθεια που άπαξ και την ξεκινήσεις, μπαίνει στην καθημερινότητά σου, και σιγά σιγά σε κάνει όλο και πιο ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία.
Και κάτι πολύ σημαντικό: Ναι μεν πρέπει να προσθέσουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας, αλλά πρέπει να αφαιρέσουμε και λίγο από τον καταναλωτισμό μας, επίσης. Έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε πράγματα που έχουν πολύ μικρή ζωή στα χέρια μας, και σύντομα καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα περισσότερα δεν τα κάνουμε συνειδητά, και κάποια τα κάνουμε από βλακεία. Να δείτε που μόλις αναφέρουμε 2-3 πράγματα, θα συμφωνήσετε ότι τα κάνετε, γιατί… απλά δεν το είχατε σκεφτεί διαφορετικά. Αλλά αυτό θα το δούμε σε ένα από τα επόμενα άρθρα.
Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: εγώ μόνος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...