Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ανακύκλωση. Ξεφορτωθείτε τα ασφαλώς!

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

recycle-batteries
 Αν σκεφτείτε όμως όλα εκείνα τα πράγματα που βρίσκουν το δρόμο τους στα σκουπίδια επιβαρύνοντας το περιβάλλον αλλά και την ποιόητα του πόσιμου νερού, τότε μάλλον θα πρέπει να ανησυχείτε.

Αν και έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως πράγματα όπως η μπογιά ή το λάδι μηχανής μολύνουν το χώμα και το νερό, δυστυχώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως τα πετάξουν με ασφάλεια. Ιδού ο τρόπος:

Φάρμακα: Μπορεί να σώζουν ζωές, αλλά μπορεί και να απειλήσουν τη δημόσια υγεία όταν πετιούνται ανεξέλεγκτα. Προς το παρόν στην Ελλάδα η νομοθεσία δεν προβλέπει κάποιο πρόγραμμα για την επιστροφή τρων ληγμένων φαρμάκων. Μπορείτε ωστόσο την επόμενη φορά που θα πάτε στο φαρμακείο να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας να επιστρέψει μαζί με τα δικά του ληγμένα φάρμακα μαζί και τα δικά σας.

Μελάνια και τόνερ εκτυπωτών: Οι μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων με υπολογιστές διαθέτουν σύστημα ανακύκλωσης των παλιών σας μελανιών δίνοντας σας 1 ευρώ για κάθε μελάνι και 2 ευρώ για κάθε τόνερ.

Λάδια μηχανής: Στα περισσότερα συνεργεία και βενζινάδικα που προσφέρουν αλλαγή λαδιών υπάρχουν ειδικοί κάδοι για τα χρησιμοποιημένα λάδια. Ποτέ μην πετάτε χρησιμοποιημένα λάδια σε σιφώνια αποβλήτων, επιχώματα αποβλήτων, υδρορροές ή σωλήνες αποχέτευσης.

Μπαταρίες: Υπάρχουν σε διάφορα καταστήματα ειδικός κάδος για την ανακύκλωση κάθε είδους μπαταρίας. Ποιες μπαταρίες μπορείτε να πετάτε στον κάδο ανακύκλωσης μπαταριών; Όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μίας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες). Για μεγαλύτερες μπαταρίες ή ηλεκτρικούς συσσωρευτές θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα (ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε., τηλ. επικοινωνίας 210 3421951). Επίσης δεν παίζει ρόλο το είδος της συσκευής από την οποία προέρχονται (κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές) αρκεί να μην είναι ενσωματωμένες στο προϊόν. Για μπαταρίες που βρίσκονται ενσωματωμένες σε προϊόντα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., τηλ. επικοινωνίας 210 5319780).  Μάθετε περισσότερα και στο www.afis.gr/

Κινητά τηλέφωνα: Για τα κινητά, τις μπαταρίες και τα αξεσουάρ τους πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν σύστημα ανακύκλωσης και κάποιες σας ανταμείβουν με ένα δώρο για την καλή σας πράξη.

Χρώματα: Αφήστε τα ξεραθούν και πετάξτε τα στα σκουπίδια.

Το μυστικό

Και για να μην ξεχνιόμαστε: στους μπλε κάδους πετάτε αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες, σιδερένιες κονσέρβες από γάλα και τρόφιμα, γυάλινα μπουκάλια κάθε είδους, πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια, χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων από χυμούς και γάλατα, έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά).
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...