Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Στρέφονται στην ανακύκλωση οι Δυτικοθεσσαλοί!

Τρί, 17/05/2011

20110517_anakyklwsi
Οι Δυτικοθεσσαλοί επιλέγουν την ανακύκλωση! Αυτό προκύπτει από στοιχεία του ΚΔΑΥ για τη Δυτική Θεσσαλία, τα οποία αφορούν συγκριτικά τα έτη 2009 και 2010.
Αναλυτικά
Όσον αφορά στις συνολικές ποσότητες ανακυκλώσιμων για το 2010 η εικόνα κάνει λόγο για 11.451.175 τόνους, σε αντίθεση με 11.250.389 τόνους για το 2009. Πρόκειται για μια αύξηση, όπως τονίζει ο διευθυντής της ΠΑΔΥΘ κ. Πλιάσσας, που προκαλεί ικανοποίηση, τονίζοντας πως τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης εκτελούν περίπου 320 δρομολόγια κάθε μήνα. Οι περισσότερες ανακυκλώσιμων έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες του 2010, κυρίως τον 9ο, 10ο και 11ο μήνα, ενώ για το 2009, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυτές αφορούν τον τελευταίο μήνα του έτους, με 1.054.070 τόνους.
Απορρίμματα
Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία του ΧΥΤΑ για τις συνολικές ποσότητες απορριμμάτων, παρουσιάζεται σημαντική αύξηση για το 2010 σε σχέση με το 2009. Για το προηγούμενο έτος οι συνολικές ποσότητες απορριμμάτων ανέρχονται στους 92.734,70 τόνους ενώ το 2009 στους 77.783,80 τόνους. Πάντως διευκρινίζει ο κ. Πλιάσσας, η αύξηση στις ποσότητες απορριμμάτων δικαιολογείται από το γεγονός πως στα μέσα του 2009 έχουμε όλους πλέον τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλίας να έχουν ενταχθεί στο σύστημα εναπόθεσης των απορριμμάτων τους στο ΧΥΤΑ.
Σύμβαση
Για την έγκριση υπογραφής σύμβασης συνεργασίας με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. και εξουσιοδότησης του δημάρχου Τρικκαίων για την υπογραφή της θα πρέπει να αποφασίσει σήμερα το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τρικκαίων. Στην ίδια συνεδρίαση θα παρθεί απόφαση και για τη θέση εγκατάστασης του Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.
Σύμφωνα με την εισήγηση, το Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ υλοποιείται με την τοποθέτηση σε διάφορα σημεία, του κάθε Δήμου, Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα οποία αποτελούνται από αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών, καθώς και από ειδικό εξοπλισμό για την ανακύκλωση άλλων υλικών συσκευασίας (όπως χαρτί, πολυστρωματικές χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες κ.α.). Στα Κέντρα αυτά, οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται -με χρήση των υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων- απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές-κίνητρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης (όπως μεγάλα δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.α.).
Του Αποστόλη Ζώη
 Πηγή www.trikalacity.g