Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ένα βήμα εμπρός δύο πίσω και τα σκουπίδια όλα σε ένα…κάδο!!

Στον Μαραθώνα αλλά και σε όλη τη χώρα.



Γιατί μπορεί οι κάδοι να αυξάνονται συστηματικά, μπορεί οι δήμοι και κοινότητες, υπάλληλοι του τομέα καθαρισμού και αρκετοί πολίτες με συνείδηση να παλεύουν για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και να στηρίζουν με τις πράξεις τους το πρόγραμμα ανακύκλωσης των απορριμμάτων, υπάρχουν όμως και οι άλλοι οι κλασικοί Έλληνες που δεν θα μάθουν ποτέ.

Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές οι μπλε κάδοι απορριμμάτων να γεμίζουν πολλές φορές με κανονικά σκουπίδια «μολύνοντας» στην ουσία των κάδο με μη ανακυκλώσιμα υλικά και καταδικάζοντας όλο το περιεχόμενο να καταλήξει, όχι σε κάποιο από τα εξειδικευμένα κέντρα διαχείρισης ανακυκλωμένων υλικών αλλά στο ΧΥΤΑ της περιοχής.

Ειδικότερα τις μέρες αυτές λόγο κάποιας απεργίας ή κάποιας αργία δεν περάσουν τα απορριμματοφόρα για αποκομιδή των σκουπιδιών τότε οι μπλε κάδοι δέχονται όλο το περισσευούμενο φορτίο των κοινών σκουπιδιών.

Ευτυχώς σουπερ μάρκετ αλλά και γενικότερα επιχειρήσεις με μεγάλο όγκο σε απορρίμματα που μπορούν να ανακυκλωθούν έχουν αρχίσει σε μεγάλο βαθμό και ευαισθητοποιούνται, κάνοντας σωστό διαχωρισμό και πετώντας στους ειδικούς κάδους μόνο ανακυκλώσιμα υλικά.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από πηγές του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής) τουλάχιστον το 25% των ανακυκλωμένων υλικών από τους μπλε κάδους, καταλήγει τελικά στη χωματερή αφού δεν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον επεξεργασίας, ενώ και τα εναλλακτικά καύσιμα που παράγονται για τις τσιμεντοβιομηχανίες από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης των Άνω Λιοσίων καταλήγουν και αυτά στους ΧΥΤΑ.

Πέρα από αυτό δεν λείπουν και οι καταγγελίες περιπτώσεων που απορριμματοφόρα μαζεύουν ταυτόχρονα μπλε και κανονικούς κάδους απορριμμάτων επιβαρύνοντας την όλη κατάσταση.

Ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα προκύπτει από τους ίδιους τους συμπολίτες μας οι οποίοι, είτε από βιασύνη είτε από αδιαφορία, είτε από μη σωστή ενημέρωση πετάνε τα απορρίμματά τους όπου βρούνε.

Η νοοτροπία αποδεικνύεται μερικές φορές το μεγαλύτερο εμπόδιο για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...