Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Το πρόγραμμα “Καθαρά Δάση” πάει Θεσσαλονίκη

Πότε θα ρθει στον Μαραθώνα, σε Βαρνάβα και Γραμματικό;

18/05/2011
Το πρόγραμμα "Καθαρά Δάση" ταξιδεύει στο δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης στις 22 Μαΐου. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, καθαρίζει και αναζωογονεί 6 περιαστικά δάση.
Η δράση «Καθαρά Δάση» υλοποιείται υπό την αιγίδα των κατά τόπους δήμων, με την ενεργό συμμετοχή εθελοντών πολιτών και με την καθοδήγηση των ειδικών συνεργείων και δασολόγων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στόχος είναι η απομάκρυνση απορριμμάτων (ανόργανης και οργανικής ύλης) που αποτελούν επικίνδυνα και εύφλεκτα υλικά για την πυροπροστασία των δασών. Τα απορρίμματα απομακρύνονται από τα δάση με τη βοήθεια εθελοντών και γίνεται επεξεργασία της εύφλεκτης οργανικής ύλης με ειδικά μηχανήματα και συνεργεία για να επιστραφεί θρυμματισμένη ως λίπασμα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Οι πρώτοι δασικοί καθαρισμοί ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο Αίγιο στις 16/4/2011 στο Άλσος στα Ψηλά Αλώνια, στην Πάτρα στις 17/4/2011, στο  Άλσος Γηροκομείου και στην Αθήνα στο δάσος της Καισαριανής όπου συνολικά καθαρίστηκαν 77 στρέμματα δάσους, απομακρύνθηκαν 582 κιλά απορριμμάτων ανακυκλώσιμων υλικών και συγκεντρώθηκαν 5,1 τόνοι οργανικής ύλης η οποία θρυμματίστηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε ως λίπασμα. Στις 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επιτυχής καθαρισμός του Δάσους Γορίτσας στο Βόλο.
Σειρά έχει η Θεσσαλονίκη στις 22/5/2011 με καθαρισμό του Δάσους του Σέιχ Σου και η δράση ολοκληρώνεται στις 29/5/2011 με τον καθαρισμό του Δάσους της Νυμφαίας στην Κομοτηνή.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μετά από 19 χρόνια συνεχούς δράσης για την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον και στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την προστασία των δασών, υλοποιεί μελέτες και δράσεις που σχετίζονται με την πυροπροστασία, την προστασία, τη διαχείριση και την εφαρμογή αειφορικών πρακτικών για τα δάση.
Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και κατά τη διάρκειά της, υλοποιούμε δράσεις καθαρισμού 6 περιαστικών δασών ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Αίγιο, το Βόλο και την Κομοτηνή. Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του φυσικού μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ και στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κάποια δάση έχουν τη δική τους Αύρα».
Περισσότερες πληροφορίες για τα δάση μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link
Ξέρετε ότι τα απορρίμματα σε δασικό χώρο:
-  αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες πυρκαγιάς
-  αποτελούν εστία μόλυνσης του δασικού περιβάλλοντος
-  αλλοιώνουν την αισθητική του τοπίου
-  είναι αναγκαίο να επανασυγκομιθούν και ν’ απορριφθούν σε κατάλληλους χώρους, προκειμένου να προστατευθεί η ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας στο δάσος
Εξάλλου:
-  Σημαντικός αριθμός περιαστικών δασών είναι «πυριτιδαποθήκες» από την καύσιμη ύλη και τα σκουπίδια
-  Το δάσος είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής καύσιμης βιομάζας και οι πραγματικές απειλές είναι, η αμέλεια και η έλλειψη φροντίδας.

Πηγή