Αναλογία υλικών :  
Αν θέλουμε να αρωματίσουμε το σαπούνι μας, μπορούμε απλά στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε να βράσουμε χαμομήλι ή μέντα ή λεβάντα ή φλοιό λεμονιού ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Προφυλάξεις :
- 1,5 L ελαιόλαδο
 - 0.5 L χλιαρό νερό
 - 250 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου)
ή καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου) 
![]()  | ![]()  | ![]()  | 
Εκτέλεση :
- Σε ανοξείδωτο ή πλαστικό δοχείο βάζουμε πρώτα το νερό και διαλύουμε την καυστική σόδα ή ποτάσα ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
 - Ρίχνουμε το λάδι λίγο-λίγο ανακατεύοντας προς τα δεξιά. Αμέσως θα δούμε τη χημική αντίδραση των υλικών σχηματίζοντας ένα κρεμώδες πολτό.
 - Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει όλο το λάδι και να γίνει ομοιογενές μείγμα.
 - Για καλούπι χρησιμοποιούμε ένα παλιό ταψάκι ή ένα συρτάρι ή ένα τετράγωνο τάπερ, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί, αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε.
 - Την άλλη μέρα το αναποδογυρίζουμε και το κόβουμε κομμάτια.
 - Το απλώνουμε σε αερινό μέρος (όχι στον ήλιο γιατί σκάει) να ωριμάσει.
 - Με την παραμονή του στον αέρα γίνεται άλλη μια χημική αντίδραση με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και την καυστική σόδα αποβάλλοντας το καυστικό οξύ σε μορφή λευκής σκόνης.
 - Μετά από 1,5-2 μήνες είναι έτοιμο για χρήση και όσο ωριμάζει γίνεται καλύτερο.
 
Αν θέλουμε να αρωματίσουμε το σαπούνι μας, μπορούμε απλά στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε να βράσουμε χαμομήλι ή μέντα ή λεβάντα ή φλοιό λεμονιού ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Προφυλάξεις :
- Κάνουμε την παρασκευή του σαπουνιού σε ανοιχτό χώρο για να μην εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις.
 - Προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή το μείγμα με τα χέρια μας, άλλωστε δεν χρειάζεται, και αν γίνει ξεπλένουμε αμέσως με νερό και δεν παθαίνουμε τίποτα.
 - Δεν χρησιμοποιούμε σκεύη αλουμινίου γιατί το οξύ της ποτάσας τα διαβρώνει.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...