ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Ακόμη μία ευκαιρία να τοποθετήσουν τα σκουπίδια στην κορυφή της ατζέντας των κοινών τους ενδιαφερόντων είχαν χθες Γερμανοί και Ελληνες αξιωματούχοι.
Ωστόσο, ο στρατηγικός σχεδιασμός στην Αττική παραμένει κολλημένος στη δεκαετία του '90, «έτη φωτός» μακριά από προγράμματα εκτεταμένης ανακύκλωσης. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός μίλησε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εργασιών της διεθνούς έκθεσης φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «POLIS 2011», όπου το ενδιαφέρον για «μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα στη διαχείριση απορριμμάτων» εξέφρασαν ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ και ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ.
Ο κ. Σγουρός μίλησε για το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ως ένα από τα χρονίζοντα «έπειτα από 20 και πλέον χρόνια εφαρμογής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη και χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία». Πρόσθεσε δε ότι στους τελευταίους δέκα μήνες η διαχείριση αποβλήτων αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του», ότι «έχουν προβλεφθεί κονδύλια 200 εκατ. ευρώ» και ότι «αν δεν τελειώσουμε οριστικά με τα θέματα αυτά μέχρι το 2015, οπότε λήγει το ΕΣΠΑ, το κόστος των υποδομών και των προστίμων θα μετακυλιστεί στους πολίτες και τη χώρα».
Ομως, το επείγον της κατάστασης με τα σκουπίδια δεν αποτυπώνεται στο Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού 2012-2014 της Περιφέρειας Αττικής που δόθηκε από χθες για δημόσια διαβούλευση. Εκεί περιλαμβάνεται, για ακόμη μια φορά, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) που ψηφίστηκε το 2003 και είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί από τη δεκαετία του '90. Ταυτόχρονα, εντοπίζονται ορισμένες από τις αντιφάσεις. Αναφέρονται, μεταξύ άλλων:
Οι αντιφάσεις
- ΧΥΤΑ σε Ανω Λιόσια και Φυλή και ΧΥΤΥ σε Γραμματικό και Κερατέα (τα έργα για τον οποίον τελούν «σε εξέλιξη»!)
- Τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, δύο σε Φυλή - Α. Λιόσια και από ένα σε Γραμματικό - Κερατέα. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των τεσσάρων υποστηρίζεται από την κρατική Περιφέρεια Αττικής, ενώ ο ΠΕΣΔΑ έλεγε για τρία εργοστάσια.
- Ως δικαιολογία αναφέρεται η αδυναμία του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) που ήδη λειτουργεί στα Λιόσια να επεξεργαστεί τις ποσότητες για τις οποίες σχεδιάστηκε, αλλά και η χαμηλή αποδοτικότητα του συστήματος ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (μπλε κάδοι κ.λπ.).
- Στον ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνονταν και τρεις μονάδες κομποστοποίησης που παραμένουν σε στάδιο μελέτης, ενώ εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση πιέζει μόνο για την προώθηση των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με τεχνολογία (βιο-ξήρανση) που προωθεί ο όμιλος Μπόμπολα.
Γενικότερα, το πρόβλημα είναι ότι όσο λιγότερη διαλογή γίνεται στην πηγή τόσο περισσότερα απορρίμματα καταλήγουν σύμμεικτα για επεξεργασία στα εργοστάσια, με αποτέλεσμα αυξημένα έσοδα για τους επενδυτές-εργολάβους που θα τα κατασκευάσουν και θα τα διαχειρίζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...