Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΡΙΆΚΟΣ ΓΚΙΚΑΣ -ΤΟ VIDEO & Η ΓΡΑΠΤΗ ΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ TOY Ε.Κ για το ΕΓΚΛΗΜΑ του ΧΥΤΑ στο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ


From: Kyriakos Gkikas [mailto:kyriakosgkikas@gmail.com]
Sent: Thursday, December 22, 2011 3:59 PM

To: Αποδέκτες
Η παρακάτω γραπτή ομιλία δόθηκε στην Επιτροπή Αναφορών  μαζί με άλλα σημαντικά στοιχεία  αφού ο χρόνος μας ήταν περιορισμένος.
   Video:  http://www.youtube.com/watch?v=uMzwVZtMQLw




PETI 573/2011 -- Gramamtiko - Attika - Greece - Landfill near the sea WASTE MANAGEMENT - GREECE A PROFOUND & GROSS MISTAKE that E.C.(D.G.E​NVIR.) continious​ly '' FAIL'' TO SEE / PETI 0573/2011 GKIKAS - PAPADIGENO​POYLOS
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών στην Ευρώπη, Κυρία Χρυσούλα ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ -- PETI 573/2011 -- Gramamtiko - Attika - Greece - Landfill near the sea WASTE MANAGEMENT - GREECE A PROFOUND & GROSS MISTAKE tha 
 
Ημερομηνία 8 Ιουλίου 1947, Thessaloniki
================

 Αξιότιμη  Κυρία Πρόεδρε,
Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι Ευρωβουλευτές,
Για την διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και για την αντιμετώπιση, κάθε προβλήματος, προέχει η πρόληψη. Αυτό υπαγορεύουν οι κανόνες της τέχνης , της επιστήμης, η αρχή της εγγύτητας, αλλά και η κοινή λογική.
Αυτό, ευτυχώς, είναι και το πνεύμα της νέας οδηγίας 2008/98 όπου στο άρθρο 4. (1) έχει με απόλυτη προτεραιότητα την πρόληψη με την εξής ιεράρχηση.
α) Πρόληψη
β) Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση
γ) Ανακύκλωση (Κομποστοποίηση)
δ) Ενεργειακή αξιοποίηση ( με την απαίτηση ο συνολικός βαθμός απόδοσης να είναι πάνω από 65%.
ε)Και τελευταία η διάθεση  ( είναι η Ταφή σε ΧΥΤ αλλά και η καύση αν ο συνολικός βαθμός απόδοσης είναι κάτω από το 65%.
Η σημασία αυτής της ιεράρχησης είναι ότι πρέπει εξαντλούνται πρώτα οι δυνατότητες των πρώτων σταδίων ούτως ώστε να περιορίζεται η εφαρμογή των τελευταίων. Δηλαδή, το μέγεθος των επιλογών που είναι στο τέλος της ιεράρχησης . ( Π.Χ. Η διάσταση ενός ΧΥΤ  ή ενός εργοστασίου καύσης ή μιας ΕΜΑΚ ) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ.
Από τα στοιχεία της eurostat είναι φανερό ότι στις  περισσότερες ευρωπαικές χώρες δεν χρειάστηκε η οδ.2008/98 για να βάλουν σε τροχιά, πριν από την έκδοση της οδηγίας,  αποτελεσματικές πολιτικές για την διαχείριση των αστικών τους απορριμμάτων.
Σε αντίθεση με την χώρα μας που ο μέχρι τώρα τρόπος διαχείρισης  αλλά και ο σχεδιασμός που επιχειρείται να εφαρμοστεί είναι σε πλήρη αντίθεση  με κάθε τέτοια λογική, αδιαφορώντας και για το περιβάλλον και για την οικονομία και για την κοινωνία.
Ένα μέσο καλό παράδειγμα ορθής εφαρμογής της οδ.2008/98
είναι αυτό που συμβαίνει (από το 2003 ! ) στην Περιφέρεια ΟΣΝΑΜΠΟΥΡΚ  της Γερμανίας .
Εκεί υπάρχει μόνο μία Κεντρική Μονάδα Διαχείρισης Σύμμεικτων για το σύνολο των 450.000 κατοίκων.
Σύμφωνα με την EUROSTAT κάθε Γερμανός κάτοικος παράγει λίγο περισσότερο από 600 κιλά τον χρόνο
( Σύμμεικτα) και αυτό σημαίνει (συνεπάγεται)  ότι η περιοχή παράγει όχι λιγότερα από
450,000 Χ  600 = 270,000 Τόνους / έτος αστικά απορρίμματα.
Η Ο.Ε.Δ.Α.  όμως που έχουν εκεί κατασκευάσει
(
HERHOFT-AKTOR ! )  είναι δυναμικότητας  μόνο
για 80.000 Τόνους/έτος  ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.
Με μια πρόχειρη ανάλυση συμπεράνουμε ότι το 270,000 – 85,000 = 185,000 τόνοι/έτος ( δηλαδή πάνω από το 70% δεν είναι σε σύμμεικτη κατάσταση γιατί έχουν διαχωριστεί  στις πηγές τους και στην συνέχεια επαναχρησιμοποιηθεί ή (και) ανακυκλωθεί, ή (και) κομποστοποιηθεί στις πηγές τους ή σε ορθολογικά μικρής κλίμακας αποκεντρωμένες  (οικιακές-κοινοτικές-δημοτικές) εγκαταστάσεις και  έτσι δεν  χρειάζεται να καταλήγουν  στην  Ο.Ε.Δ.Α. σύμμεικτων .
Εκεί καταλήγει μόνο το ‘’σφάλμα’’ που ήδη είναι  λιγότερο από το 30% (και διαρκώς μειώνεται
προς δυσαρέσκεια των εργολάβων-διαχειριστών).

Σε αντίθεση με την χώρα μας που ο μέχρι τώρα τρόπος διαχείρισης  αλλά και ο σχεδιασμός που επιχειρείται να εφαρμοστεί είναι σε πλήρη αντίθεση  με κάθε τέτοια λογική, αδιαφορώντας και για το περιβάλλον και για την οικονομία και για την κοινωνία.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των  ΠΕ.Σ.Δ.Α. είναι οι υπερδιαστασιολογημένες εγκαταστασεις διαχείρισης σύμμεικτων τύπου Φυλής.
 Οι πανομοιότυπες προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ Αττικής για την Κερατέα και το Γραμματικό είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα προφανούς ασυμβατότητας με την κείμενη νομοθεσία αλλά και την κοινή λογική.
 Ο ΠΕ.Σ.Δ.Α. προβλέπει ακριβώς τις ίδιες εγκαταστάσεις και στις δύο Ο.Ε.Δ.Α.. Αυτή του Γραμματικού είναι για τις 200.000 πληθυσμού της Β.Α. Αττικής και της Κερατέας για τις επίσης περίπου 200.000 της Ν.Α. Αττικής.
Για κάθε μία από αυτές τις Ο.Ε.Δ.Α. ισχύουν τα εξής:
 00.000 κάτοικοι, σύμφωνα και με την eurostat, παράγουν το πολύ 100.000 τόνους αστικών απορριμμάτων.
 Το σύνολο των εγκαταστάσεων διαχείρισης είναι
 ένα  ΚΔΑΥ των 72.500 τόνων/έτος,
μία ‘’μονάδα’’ κομποστ. πρό-διαλεγμένου  40.000 τόνων/έτος,
είναι ένα Εργοστάσιο Βιολογικής Ξήρανσης(SRF) δυναμικότητας 127.500 τόνων/έτος
και τέλος ένας ΧΥΤ με επίσης 127.500 (για διάρκεια ζωής 20 χρόνια)   
Σύνολο δηλαδή εγκαταστάσεων 367.500 τόνοι/έτος .

                                                                    2/4

 Ακόμα και αν δεν υπήρχε καμία νομοθεσία πρόληψης (2008/98) με μία μακροσκοπική και μόνο θεώρηση των παραπάνω είναι φανερό ότι η κάθε Ο.Ε.Δ.Α. είναι ήδη 3,7 φορές μεγαλύτερη.
Αυτό όμως  είναι προφανώς μόνο μια πρώτη υπό-εκτίμηση του αληθινού μεγέθους του οικονομικού σκανδάλου και του οικολογικού εγκλήματος.
Ο λόγος είναι ότι θεωρήσαμε σαν δεδομένο την μηδενική εφαρμογή της νομοθεσίας (2008/98) δηλαδή μηδενική πρόληψη, μηδενική επαναχρησιμοποίηση, μηδενική ανακύκλωση, μηδενικούς διαχωρισμούς στην πηγή, μηδενική οικιακή ή (και) δημοτικής κλίμακας κομποστοποίηση, μηδενική εφαρμογή οποιουδήποτε στοιχείου από τα πολλά επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης σε άλλες χώρες
( βλ.
OSNABRUCK) αλλά και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα (βλ. Ελευσίνα).
Και αυτό σαν δεδομένο είναι σίγουρα αδύνατον να σταθεί.
 Σύμφωνα με την eurostat o μέσος όρος EU14 των ποσοτήτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με ΔσΠ και μικρές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις φτάνει ήδη το 50% και μόνο το υπόλοιπο που παραμένει σε σύμμεικτη μορφή πάει σε κάπου τύπου κεντρική εγκατάσταση
(αποτέφρωσης, παραγωγής
SRF-RDF…, XYTY).
 Η ελληνική κοινωνία, λίγο να βοηθηθεί,  μπορεί εύκολα και γρήγορα να φτάσει στο ευρωπαικό αυτό μέσο όρο που σημαίνει ότι οι  ΟΕΔΑ σε Γραμματικό και Κερατέα είναι περίπου 8 φορές υπερδιαστασιολογημένες ! …….Ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα και ένα ακόμα τεράστιο
οικονομικό σκάνδαλο μέσα σε περίοδο λιτότητας και μνημονίων.
Σας καταθέτω, σε σχέση με τα παραπάνω, το κείμενο εισήγησης σε πρόσφατη ημερίδα για το θέμα σε ημερίδα φορέων σο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών του
συνεργάτη μου κ. Δ.Σ.Δαμάσκου (με στοιχεία επικοινωνίας μαζύ του).
Το ύποπτο και το σπουδαιότερο είναι ότι η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή Περιβάλλοντος σιωπούν, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν . Οι εγκαταστάσεις που προτείνονται , πανελλαδικά, είναι από
3 (βλ. π.χ. Δυτική Μακεδονία και νομό Αττικής) έως και  8 φορές
υπερ- διαστασιολογημένες (βλ, π.χ. Γραμματικό και Κερατέα).  .
Κατασπαταλώντας όχι μόνο οικονομικούς πόρους  σε μια περίοδο οικονομικής λιτότητας και μνημονίων , αλλά καταστρέφοντας το Περιβάλλον.
Σύμφωνα με μελέτη και ανακοινώσεις του καθηγητή κύριο Οικονομόπουλο ότι το προϋπολογιζόμενο κόστος των ΠΕΣΔΑ στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 2,5 Δισεκατομμύρια Ευρώ και αν εφαρμοσθεί θα καταλήξουμε σαν χώρα να παρασκευάζουμε περίπου 1,000,000 τόνους /έτος  SRF και αυτό είναι όσο παρασκευάζει από τα σκουπίδια της ολόκληρη η υπόλοιπη Ευρώπη.  Το παραγόμενο SRF  ο μόνος τρόπος να διατεθεί είναι στις τσιμεντοβιομηχανίες, όπου και εκεί πρόβλημα είναι.  
Τεκμηριώνεται έτσι όχι μόνο το τεράστιο οικονομικό ΣΚΑΝΔΑΛΟ, αλλά παράλληλα και το οικολογικό έγκλημα, κι αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους ΧΥΤΑ σε  Λευκίμη,  Ελληνικό, Καρβουνάρι,  Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα με το σχεδιασμό που πάνε να εφαρμόσουν (το σύνολο των ΠΕΣΔΑ).
 Δυστυχώς αυτή την εξωφρενική κατάσταση και παρά τις καταγγελίες (από το 2007) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος  ουδέποτε φάνηκε να μπορεί να την εντοπίσει , ως όφειλε, κανένα από τα πρόδηλα σφάλματα.
Αυτό δεν είναι μόνο απαράδεκτο αλλά και πολύ ύποπτο.

Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ – ΟΕΔΑ Γραμματικού υπάρχει η πλήρης Παράνοια και σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
 Οι Ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι το έργο αυτό είναι μεγάλης Εθνικής Σημασίας και είναι ευκαιρία να δείξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος την Αξιοπιστία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προτού δούμε το βίντεο με την τεράστια οικολογική καταστροφή μετά από βροχόπτωση, σαν υπενθυμίζω ότι μετά από σειρά καταγγελιών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  Περιβάλλοντος απαντά ότι επαγρυπνεί για την τήρηση του Κοινοτικού Δικαίου. 

 ---------------------------                     Προβολή Βίντεο       -----------------------------------------------------
      Κυρίες και Κύριοι Ευρωβουλευτές,
 Σύμφωνα με τη μελέτη Prof. Dr. S. Rapsomanikis, Democritus University of Thrace, Department of Environmental Engineering , αναφέρει με μεγάλη λεπτομέρεια, επιστημονικά ατοπήματα, παραλείψεις , λάθος υπολογισμούς, απόκρυψη στοιχείων που θα βλάψουν την υγεία των Κατοίκων.
Κυρίες και Κύριοι,
Σας αναφέρω για πολλοστή φορά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας -  Συμβούλιο της Επικράτειας- του οποίου οι αποφάσεις ισχύον και για το Κοινοτικό Δίκαιο, δεν εξέτασε επί της ουσίας τις ενστάσεις σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  Σύμφωνα με την μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Ακίνδυνος Κελεπερτζής, καθηγητής Γεωχημείας και Εφαρμοσμένης Γεωχημείας.
 Με τα νέα δεδομένα που παραθέτονται στην έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις κατατεθειμένες μελέτες για την έγκριση της κατασκευής ΧΥΤΑ  στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού, υπάρχουν αρκετές ασάφειες και εσφαλμένες εκτιμήσεις, όσον αφορά τα ειδικά Γεωλογικά, Υδρογεωλογικά, Υδρολογικά και Στρωματογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
 Επίσης, σύμφωνα με τους Πραγματογνώμονες, κύριο Πέτρο Σαντ, Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τον κύριο Παναγιώτη Κουλούρη Πολιτικό Μηχανικό του Πανεπιστημίου SURREY. Καταλήγουν, από την ανάλυση προκύπτει η ύπαρξη δύο ρεμάτων εντός της λεκάνης του ΧΥΤΑ.
Έγγραφο της  Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών  της πρώην Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής με Αριθμό Πρωτοκόλλου Τ.Υ. 2250,  από τις 25-04-2005. Μετά από την επι τόπου αυτοψία  μηχανικού της Υπηρεσίας με βάση το χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού εις τη περιοχή , Μάυρο Βουνό της Κοινότητας Γραμματικού διαπιστώθηκε ότι διέρχεται ρέμα, το οποίο εκκινά από την εν λόγω περιοχή και χύνεται στο Ευβοϊκό Κόλπο της «Παραλίας Σέσι Γραμματικού».
 Αξίζει να σημειωθεί ότι στη προσπάθεια τους  οι κάτοικοι να διεξάγουν ερευνητικές γεωτρήσεις , και ενώ είχανε πάρει άδεια, έγινε ξαφνικά διακοπή των εργασιών αυτών.
Τα ΝΕΑ στοιχεία που προέκυψαν μετά από ΝΕΑ έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Κύριο Καθηγητή Δρ. Κελεπερτζή και με το Γεωλόγο κύριο Γίώργο Παπαδοκοτσόλης .
 Α) αποδείχτηκε με τη Γεωφυσική μέθοδος που εφαρμόστηκε στον Περιβάλλοντα χώρο του ΧΥΤΑ μέχρι βάθους 400  μέτρων. Αποδείχτηκε ότι ο χώρος για την κατασκευή ΧΥΤΑ δεν είναι στεγανός ( σε πλήρη αντίθεση με τους αυθαίρετους ισχυρισμούς της ΜΠΕ του έργου).
Επι του παρόντος, μια γεωχημική, περιβαλλοντική μελέτη διεξάγεται. Συνολικά 10 δείγματα ιζημάτων στη θάλασσα έχουν συλλεχθεί, με στόχο να καθορίσει και να αξιολογήσει την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα και τις γεωχημικές συνθήκες αναφοράς στην περιοχή. Πριν από την κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Κύριοι και Κύριες Ευρωβουλευτές,
Η γνώση και η θέση δεν είναι προνόμια, είναι κοινωνική υποχρέωση.
 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Εύχομαι να με καταλάβατε και να συμφωνήσετε
τουλάχιστον στην
αναγκαιότητα
άμεσης διενέργειας ουσιαστικής έρευνας στο
πολύ σοβαρό αυτό θέμα.
Οι ΠΕΣΔΑ είναι αποκύημα (αποτέλεσμα)
συνθηκών, πολιτικών και μηχανισμών  διαφθοράς διαπλοκής και κακοδιοίκησης
 που έφεραν την χώρα μου στην παρούσα δεινή κατάσταση, KAI που σε ότι αφορά
την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων φαίνεται να εξακολουθούν να λειτουργούν ακάθεκτοι.
 Βρυξέλες 20/12/2012
Με τιμή
Αγαπητοί Φίλοι,
Αυτά για την ώρα !!!
Ολόθερμες Ευχές για το Nέο έτος και Χρόνια Πολλά !!!
Κυριάκος Γκίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...