Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Σοβαρές αστοχίες στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό - VIDEO

Επισημαίνουν, στο πόρισμά τους, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. 



του Δημήτρη Λάππα
Με μελέτες που «συντάχθηκαν στο πόδι» φαίνεται ότι χωροθετήθηκε ο ΧΥΤΑ, στο Γραμματικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, επισημαίνουν, στο πόρισμά τους (που υπερβαίνει τις σαράντα σελίδες), σοβαρές αστοχίες και τονίζουν την αναγκαιότητα συμπληρωματικών μελετών και έργων, προκειμένου να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για την ευρύτερη (και όχι μόνον), περιοχή.
Μεταξύ άλλων, αναφέρονται σε δύο ρέματα (με πολλαπλούς κλάδους), που διέρχονται από τον ΧΥΤΑ και τα οποία (ρέματα) δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη των σχετικών μελετών, σε διερχόμενα σεισμικά ρήγματα (που, επίσης, δεν ελήφθησαν υπόψη), ενώ κόλαφο γι΄ αυτούς που αδειοδότησαν το έργο, αποτελούν και τα όσα επισημαίνουν, σχετικά με την ορθότητα και πληρότητα των γενικότερων μελετών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι υδρογεωλογικές μελέτες. Συντάχθηκαν, χωρίς διερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή χωροθέτησης, αλλά με βάση τα στοιχεία της ευρύτερης περιοχής. Κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα όχι μόνον της περιοχής, αλλά και του λεκανοπεδίου, γενικότερα, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα «στραγγίσματα», λόγω πλημμελούς στεγάνωσης του υπεδάφους να μεταφέρονται στην περιοχή της λίμνης του Μαραθώνα είτε σε γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύονται γύρω περιοχές είτε στον Ευβοϊκό.
Σημειώνεται, ότι ταυτόσημη, με όσα επισημαίνουν στο πόρισμά τους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, είναι και η μελέτη που συνέταξε για την περιοχή το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία καταρρίπτει παράγραφο-παράγραφο την υδρογεωλογική μελέτη χωροθέτησης του ΧΥΤΑ, χαρακτηρίζοντάς την, ως αβάσιμη και αστήρικτη.
Η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, στην περιοχή του Γραμματικού, έγινε επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου και οι μελέτες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Εντός τριών μηνών. Κι αυτό, για να μη χαθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι. Πρόκειται για «συνηθισμένη διαδικασία» που ακολουθείται σε πολλά έργα. Αφήνουν δηλαδή, να περάσει ο χρόνος και λίγο πριν εκπνεύσουν τα χρονοδιαγράμματα χρηματοδότησης, αναθέτουν τις μελέτες, με την ακόλουθη λογική: ας τις συντάξουμε, τώρα, να μην χάσουμε τα κονδύλια και τις διορθώνουμε στη συνέχεια. Κάτι, όμως, που σημαίνει αρκετά, επί πλέον, εκατομμύρια, στα όσα, ήδη, δόθηκαν, για την εκπόνηση αυτών των πλημμελών μελετών.
www.kathimerini.gr

Σχετικά ΤΟ ΡΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ... βαπτίστηκαν ΚΟΙΛΑΔΕΣ....

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες αυτή της τρανής νίκης για το περιβάλλον(Δαμάσκο και Γκίκα) τους οποίους οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...