Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Προβλήματα και κωμικοτραγικές καταστάσεις με την ανακύκλωση στην Σύρο

Η Σύρος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήταν ένα από τα πρώτα νησιά της χώρας που δημιούργησε ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) κι ότι... συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, όμως το όλο σύστημα φαίνεται πως έχει φτάσει στο σημείο να λειτουργεί κάτω από σαθρά θεμέλια.

Εγκλωβισμένος πίσω από εργολαβικά συμφέροντα τα οποία τον έχουν δέσει χειροπόδαρα, ο Δήμος και ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) παρουσιάζουν σοβαρές αδυναμίες να ελέγξουν τον τομέα ανακύκλωσης, αλλά και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Κι εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα χρήματα που έχουν μπει στα ταμεία του Δήμου από την ανακύκλωση, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε, δεδομένου του τεράστιου όγκου υλικών που ανακυκλώνει το νησί.

Δε μιλάμε για κακοδιαχείριση ή για ρεμούλες που έγιναν, αλλά για κακές επιλογές στη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης, που στέρησαν από τον Δήμο σημαντικά κέρδη. Κι όλα αυτά, την ώρα που η ανακύκλωση και η λειτουργία του ΧΥΤΑ, κοστίζουν στο νησί περίπου 400.00 ευρώ το χρόνο.

«Εμφύλιος» εργολάβων

Το χειρότερο δε απ’ όλα είναι η ομηρία στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος από τα εργολαβικά συμφέροντα. Εκτός απ’ τον ΦΟΔΣΑ, για τη λειτουργία της ανακύκλωσης και του ΧΥΤΑ έχουν εμπλακεί τρεις εταιρίες από Σύρο και Αθήνα (με συμβάσεις ή αναθέσεις), οι δύο εκ των οποίων «αλληλοσπαράζονται» μεταξύ τους με αποτέλεσμα να συμβαίνουν κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Χθες το πρωί ήρθε στην Σύρο συρόμενο μηχάνημα εταιρίας αθηναϊκών συμφερόντων, το οποίο μετέβη στο ΧΥΤΑ για να παραλάβει ανακυκλώσιμα υλικά. Ωστόσο, αντί να γίνει κανονικά η δουλειά, ξαφνικά εμφανίστηκαν άνδρες της αστυνομίας και της ασφάλειας Σύρου, οι οποίοι πήγαν στο χώρο του ΧΥΤΑ μετά από καταγγελία, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε από τους υπευθύνους άλλης εταιρίας που συνεργάζεται με τον Δήμο για το ίδιο αντικείμενο. Κι αυτό επειδή οι δύο αυτές εταιρίες, από εκεί που συνεργάζονταν, σήμερα τα έχουν «σπάσει» μεταξύ τους με αποτέλεσμα η μία να καταγγέλλει την άλλη και να γίνεται το έλα να δεις.

Μετά από ένα γενικότερο αλαλούμ που ακολούθησε, το μηχάνημα της αθηναϊκής εταιρίας μάζεψε τα ανακυκλώσιμα υλικά, όμως οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίστηκαν. Ακολούθησε νέα καταγγελία που έγινε στο Λιμεναρχείο Σύρου και το συρόμενο μηχάνημα δεν κατάφερε να επιβιβασθεί στο φορτηγό πλοίο Μύκονος που αναχωρούσε από την Σύρο χθες το μεσημέρι, διότι μετέφερε επικίνδυνο φορτίο (μέσα στα ανακυκλώσιμα υλικά υπάρχουν και γκαζάκια).

Οι κωμικοτραγικές καταστάσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για να αναχωρήσει τελικά το φορτίο με το πλοίο Ιεράπετρα τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Επιβεβλημένη η αλλαγή πολιτικής

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ο Δήμος δεν έχει φροντίσει για τη δημιουργία ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) στο νησί με αποτέλεσμα να εξαρτάται από μεταφορείς – εργολάβους που συγκρούονται ο καθένας για τα προσωπικά του συμφέροντα. Επίσης, δεν έχουν φροντίσει να βρουν έναν σωστό χώρο στην Σύρο για να μεταφέρονται εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι γι αυτόν τον φαύλο κύκλο που επικρατεί σήμερα, ευθύνεται κυρίως η προηγούμενη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, αφού εκείνη εμπνεύστηκε το τωρινό σύστημα λειτουργία της ανακύκλωσης και του ΧΥΤΑ. Θα πρέπει όμως η σημερινή διοίκηση να σταματήσει να καλύπτει την προηγούμενη, να μην κάνει τα ίδια λάθη και να βρει άμεση λύση, πριν καταρρεύσει τελείως το σύστημα και ο «μύθος» της οργανωμένης ανακύκλωσης, που υποτίθεται πως λειτουργεί στην Σύρο.
Πηγή

Περισσότερα >>> Σύρος: Το νησί της ανακύκλωσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...