Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Εναρμόνιση - μαϊμού για διαχείριση αποβλήτων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/01/2012
Εναρμόνιση - μαϊμού με την κοινοτική οδηγία 98/2008 για τη διαχείριση των αποβλήτων εντοπίζουν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, καθώς έχει διαγραφεί ο στόχος της για την υποχρεωτική χωριστή συλλογή υλικών στην πηγή ώστε να επιτευχθεί η ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών κατά 50% μέχρι το 2020.
Παραχάραξη της κοινοτικής οδηγίας καταγγέλλουν τέσσερις οργανώσεις
Όπως επισημαίνουν η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Greenpeace, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και το WWF Ελλάς στο νομοσχέδιο η υποχρέωση μετατρέπεται σε ενθάρρυνση της χωριστής συλλογής. Και προειδοποιούν πως με την "παράλειψη" αυτή ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για σύμμεικτη διαχείριση αποβλήτων σε πολύ ακριβότερες μονάδες και εργοστάσια. Οι οργανώσεις θεωρούν ότι την παραχάραξη της Οδηγίας 98/2008 δεν πρέπει να επιτραπεί και καλούν τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να αναλάβουν τις σοβαρές ευθύνες τους έναντι του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της Ε.Ε. και να απαιτήσουν ορθή μεταφορά των προβλέψεων της Οδηγίας 98/2008/ΕΚ για υποχρεωτική χωριστή συλλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Καλούν επίσης τους συντάκτες του νομοσχεδίου και βεβαίως τον ίδιο τον υπουργό να εξηγήσουν στην ελληνική κοινωνία τους πραγματικούς λόγους αυτής της απαράδεκτης πρόβλεψης που βλάπτει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον για οικονομική και οικολογικά ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων.

WWF Ελλάς: Εγκληματικές για το περιβάλλον διατάξεις
Με επιστολή στους βουλευτές το WWF Ελλάς διαμαρτύρεται έντονα για άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου, οι οποίες "εισάγουν ένα ευρύτατο καθεστώς εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων από την περιβαλλοντική νομοθεσία, με ασαφή κριτήρια, οδηγώντας το νομικό πλαίσιο πολλές δεκεατίες πίσω".
Αναλυτικότερα, το άρθρο 47 επιχειρεί να θεσμοθετήσει την εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης τις εγκαταστάσεις και εργασίες απόρριψης στο φυσικό περιβάλλον, προσωρινής αποθήκευσης, ακόμη και καύσης αποβλήτων. Επ' αυτού η οργάνωση τεκμηριώνει σειρά παραβιάσεων του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αρχαιολογικούς χώρους. Για τη νομιμοποίηση του αυθαίρετου χιονοδρομικού κέντρου στον Παρνασσό, "εντός μιας από τις πιο ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας με μεγάλη πολιτιστική σημασία, η οποία προστατεύθηκε σε πολύ δυσκολότερους, οικονομικά και πολιτικά καιρούς", η οργάνωση καλεί τους βουλευτές να μην επιτρέψουν την επέκταση των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθεί το καθεστώς προστασίας "ενός από τους παλαιότερους (1938) εθνικούς δρυμούς της χώρας".
Όσον αφορά την κακοποίηση των θεσμοπετημένων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, για να χωρέσουν κτήρια και εγαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, επεξεργασίας αστικών λυμάτων, νερού και διαχείρισης αποβλήτων, στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι εισάγεται ένα ευρύτατο καθεστώς παρεκκλίσεων που ανατρέπει βασικές όψεις του σχεδιασμού και της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων αυτών και κατατίθενται έξι προτάσεις με σκοπό να διασωθεί ο βασικός σκοπός του θεσμού των ΖΟE. Η επιστολή καταλήγει με την παρατήρηση ότι "η καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας και η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβαλλοντικού κεκτημένου όχι απλώς δεν δίνει οικονομική λύση, αλλά αντίθετα υποσκάπτει σοβαρά κάθε προοοπτική της Ελλάδας για ουσιαστικά βιώσιμη έξοδο από την κρίση".
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...