Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ανακύκλωση με... αποκλίσεις




Γ. Λιαλιος
Σύστημα ανακύκλωσης «φούσκωνε» από 8 έως 400(!) φορές τις ποσότητες υλικών που ανακύκλωνε προκειμένου να υπερτιμάται η επιτυχία του και να μειώνονται οι χρηματικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που στηρίζουν τη λειτουργία του. Αυτό υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι προέκυψε έπειτα από ελέγχους εις βάρος της εταιρείας «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».
«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ελέγχου για ανακύκλωση συσκευασιών δείχνουν σημαντικότατες αποκλίσεις για την ποσότητα που συλλέγει η Ανταποδοτική Ανακύκλωση μέσω των μηχανημάτων αντίστροφης πώλησης (σπιτάκια της ανακύκλωσης) σε σχέση με τα στοιχεία που δήλωσε στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για τα έτη 2009 και 2010», αναφέρει το ΥΠΕΚΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή του. «Οι ποσότητες που δήλωσε το σύστημα ότι ανακύκλωσε είναι από 8 έως 400 φορές μεγαλύτερες, ανάλογα με το υλικό συσκευασίας, από αυτές που κατέγραψαν οι ελεγκτές. Είναι προφανές ότι το κόστος της ανακύκλωσης ανά τόνο, που αποτελεί το κριτήριο για τον καθορισμό των χρηματικών εισφορών (σ.σ. των εταιρειών που ιδρύουν ένα σύστημα ανακύκλωσης), εμφανίζεται πολύ χαμηλότερο αν υπερτιμάται η ποσότητα που ανακυκλώθηκε. Ισως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η εταιρεία έφθασε να ζητήσει από το δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα και έκδοση προσωρινής διαταγής κατά του ελέγχου... Η αίτηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο», αναφέρει.
Από πλευράς της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης δεν υπήρξε χθες επίσημη αντίδραση. Μιλώντας στην «Κ» στέλεχος της εταιρείας εξέφρασε την απορία του για την ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ακόμα παρασχεθεί στοιχεία στους ελεγκτές για τις ποσότητες που ανακυκλώνονται.

Πηγή http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_21/02/2012_473264

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...